
Sağlıklı bir yaşamsal süreç için insan vücudundaki biyodenge oldukça büyük bir önem arzetmektedir. Biyodenge hali bulunmayan kişiler sağlık sorunlarıyla karşılaşmakta ve dolayısıyla biyodenge hali gerekli parametrelerin kontrol edilmesi ve eğer varsa sorunların giderilmesi gerekmektedir.
Biyodenge Nedir?
Biyodenge insan vücudunda biyolojik dengenin sağlıklı işleyip işlemediğini ifade eder. Sağlıklı ve stabil yaşamsal süreçler için biyodengenin önemi büyüktür. İnsan vücudunda biyodengenin üç hali bulunur:
- Sağlıklı Biyodenge hali
- Sağlıklı fakat stresli Biyodenge hali
- Hasta ve yaşlı bozulmuş biyodenge hali
Biyodenge İçin Hangi Parametrelerin Kontrol Edilmesi gerekir?
Aşağıda verilen biyodenge parametrelerinin sürekli kontrol edilmesi özellikle a ve b döneminlerinde düzeltilmesi sağlıklı yaşam için gerekir. Vücudun kendi kontrol ve denge sistemi bu ayarları sağlamaktadır.
1. Vücut sıcaklığı (Termoregülasyon) Biyodengesi. Damar genişlemesi ve terleme ile cilt ısıyı düzenler.
2. Kan Şekeri (Glukoz) Biyodengesi. İnsulin kan şekerini ayarlar.
3. Vücut için Yabancı madde Biyodengesi (Patojenler, Mutasyonlar, Serbest radikaller, Toksinler, Allerjenler). Biyodengeyi bozan bu faktörlerin kontrolü gerekir. Vücudun iç ve dış çevre koşulları temiz olmalıdır.
4. Kan basıncı (Tansiyon) Biyodengesi. Böbrek hormonları damarları genişletmek ve daraltmak suretiyle tansiyonu ayarlamaktadır.
5. Asit-Baz (pH) Biyodengesi. Akciğer kana az veya çok CO2 göndermek süretiyle kan pH sını ayarlar. Hücre içi biyodengede pH dengesi önemlidir.
6. Sıvı ve Elektrolit Biyodengesi. Antidiüretik hormon (ADH) böbrek yolu ile sıvının atılmasını, aldosteron hormonu ise sıvı atılımını durdurarak vücut sıvı ve elektrolit dengesini sağlar.
7. Redoks (Oksidan-Antioksidan) Biyodengesi. Mitokondri sağlığı, meyve sebze ağırlıklı, şeker ve yağı azaltılmış beslenme ve aktif yaşam serbest radikal-antioksidan biyodengesini sağlamaktadır.
8. Oksijen Biyodengesi
9. Stres Biyodengesi. Kortizol (stres hormonu) vücut tehdit algıladığında salgılanan doğal koruyucu hormondur. Tansiyon-kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye, bağışıklığı korumaya ve inflamasyon (iltihabi) reaksiyonu önlemeye yardımcı olur. Artan miktarda salgılandığında kilo alımına, hipertansiyona, uyku düzensizliğine, psikolojik sorunlara, enerji düşüklüğüne ve diyabete yol açabilir. Kortizol böbrek üstü (adrenal) bezler tarafından salgılanır.
10. Bağışıklık sistemi biyodengesi; bağışıklık sistemi patojenlere çok zayıf veya alerjenlere çok fazla tepki vererek otoimmün hastalıklara ve ölüme neden olabilir. Dengeli bağışıklık sistemi için ilaç, gıda tedavileri uygulanmalıdır. Sağlıklı biyodenge için uygun beslenme, düzenli jimnastik ve yeterli günlük uyku şarttır.