web analytics
Ana Sayfa Etiketler Basura Ne İyi Gelir?

Basura Ne İyi Gelir?

Basura (hemoroid) iyi gelen bitkiler, çaylar, ilaçlar ve kremler, kullanılan yöntemler.

Zeytin ve Zeytinyağının Faydaları

Zeytin ve zeytinyağının faydaları ve sağlık üzerindeki etkileri

Günümüzde elimizin altında olan veya kolayca ulaşabileceğiniz ürünler olan zeytin ve zeytinyağının faydalarını biliyor muydunuz? İyi bir şekilde hazırlanmış zeytin ve doğal zeytinyağının vücut üzerinde cilt rahatsızlıklarından kas ağrılarına karaciğerden bağırsaklara kadar pek çok konuda önemli ve faydalı etkileri bulunuyor. Peki zeytin ve zeytinyağı hangi rahatsızlıklara iyi geliyor, faydaları neler, nasıl tüketilmeli? Saç dökülmesine, basura, karaciğere, bağırsaklara, kasalara ve cilde etkileri neler? Kısaca bunlara değinelim.

Zeytin Neye İyi Gelir?

Zeytin, iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürerek vücuda yardımcı olabilir. Yeşil zeytin çok besleyicidir ve siyah zeytinden daha kolay hazmedilir. Doğal hazırlanmış salamura yeşil zeytin karışık yemeklerin zararını azaltır. Sirke ruhu veya sitrik asit ile hazırlanan yeşil zeytin ise zehirlidir ve bu şekilde hazırlanmış zeytinlerden sakınmak gereklidir.

Siyahlaştırma işlemi gören ve sitrik asit ile hazırlanan siyah zeytin dalak hastalıklarına, psikolojik dengesizliklere neden olabilir. Zeytin yaprağı çiğnemek ağız yaralarına iyi gelir. Zeytin yaprağı kaynatıp suyu ile gargara yapmak diş etlerini kuvvetlendirir ve diş ağrılarını giderirken içmek ise yüksek tansiyonu ve yüksek kan şekerini düşürür.

Zeytinyağının Faydaları

Zeytin tüketmenin vücut ve sağlık üzerindeki etkilerine kısaca yukarıda değindik. Peki zeytinden elde edilen zeytinyağının sağlık ve rahatsızlıklar üzerinde ne tür etkileri var, hangi rahatsızlıklarda kullanılabilir şimdi kısaca bunlara değinelim.

Günaşırı saç diplerine zeytinyağı sürmek saç dökülmesini durdurur, saçları kuvvetlendirir, beyaz saçları döker, baş ağrısını hafifletir.

Eski zeytinyağı ile bele ve eklemlere masaj yapmak eklemleri yumuşatır ve bu bölgelerde ortaya çıkan ağrıları hafifletir. Yılancığa ve alerjik cilt döküntülerine zeytinyağı sürülerek uygulama yapılırsa döküntüler azalır. Diğer yandan basur memelerine sürüldüğü takdirde ağrıyı azaltır veya tamamen dindirir, iyileşmesine yardımcı olur.

Şu yazımıza da göz atabilirsiniz: Eklem Ağrısına ve İltihabına İyi Gelen Besinler

Zeytinyağı ile masaj yapmak kaslara esneklik kazandırır, göze sürmek gözü kuvvetlendirir, kulağa damlatmak kulağı temizler, cilde uygulamak cildi parlatır, cildi yumuşatır, güzelleştirir ve kırışıklıkları yok eder. Kantaron, kekik, öğütülmüş çörek otu, veya anasonla karıştırmak zeytinyağı uygulamalarında zeytinyağının sağlayacağı faydaları arttırır. Cilde ve saça uygulama yaparken zeytinyağına 1 damla menekşe, gül ve benzeri kokulu yağlar eklenebilir.

Zeytinyağının özellikle sindirim sistemi üzerinde önemli ve faydalı etkileri bulunuyor. Gerek karaciğer gerek bağırsak gibi vücut için büyük önem taşıyan organlar üzerinde rahatlatıcı ve iyileştirici etkilere sahip.

Zeytinyağı içildiğinde, karaciğeri yumuşatır ve temizler, safrayı arttırır, karaciğer ağrılarını giderir, karaciğeri çalıştırır, sarılığı iyileştirir, bağırsakları rahatlatır, mideyi kuvvetlendirir, mide yaralarını kapatır, bağırsaklardaki kurt ve solucanları düşürür, basuru yok eder ( Basura İyi Gelen Bitkiler ve Yiyecekler ) damarları açar, kolesterolü ve kandaki şekeri düşürür, bağışıklığı artırır. Hem içilir ve hem de lavman yapılırsa, bağırsak tıkanıklığını geçirir. Zeytinyağından maksimum fayda sağlamak için yemeği yağsız pişirmek ve üzerine zeytinyağı gezdirmek gerekir. 1 avuç kuru üzüm 1 litre su içinde kaynatılarak süzülür, bu su 200 gr. eski zeytinyağı ile karıştırılarak lavman yapılırsa, basur, fistül ve kalın bağırsak yaralarına çok iyi gelir.

Hemoroid (Basur) Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir? Hemoroide İyi Gelen Bitkiler ve Yiyecekler

Hemoroid (Basur) nasıl geçer, ne iyi gelir?

Toplumda çok sık rastlanan hemoroidin (basur) tedavisinde hastalar tıbbi ve cerrahi yöntemlerden önce bitkisel ve doğal tedavileri denemek istemektedirler. Bu noktada hemoroide iyi gelen bitkiler ve bitkisel tedaviler denenebileceği gibi diğer yandan belli besin takviyeleri de önerilmektedir. Peki hemoroid nasıl geçer, hemoroide ne iyi gelir, hemoroid için bitkisel herhangi bir tedavi var mı, hemoroide iyi gelen besin takviyeleri neler

Hemoroide iyi gelen besin takviyeleri

Günümüzde basur için kullanılan besin takviyeleri mevcut. Aşağıda basura en etkili gelen besin takviyelerinden bazılarına göz atabilirsiniz.

Lif ve probiyotikler

Lif takviyesi bağırsaklarda su alıp şişme özelliği gösterecek ve dışkının daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Kabızlık, hemoroid semptomlarını daha da kötüleştirmektedir. Kanama ve ağrıların hafifletilmesine yardımcı olmak amacıyla ve bağırsaklarda su alıp şişerek daha yumuşak dışkı oluşması için bol miktarda su ile 2 çay kaşığı karnıyarık otu tohumunun alınması tavsiye edilmektedir. Yararlı bakterileri içeren probiyotik takviyeler de kabızlıkta bağırsak florasını düzenlemek için yararlı olabilir. Günde 1-3 kapsül alınması önerilir.

Flavonoitler

Flavonoit içeren preparatlar P vitamini aktivitesi göstermektedir. Damar geçirgenliğini azaltıp damar direncini artıran bu maddelerden özellikle rutozit ve hidroksietil rutozit ile varis ve hemoroid tedavisinde olumlu sonuçlar alınmıştır.

Hidroksietil rutozit

Hamile bayanlardan oluşturulan bir araştırmada, 4 hafta süreyle 1000mg hidroksietil rutozit verilen grubun yüzde 90’ında iyileşme gözlenmiştir.

Diosmin

Damarların gücünü arttıran, şişme, ağrı, kaşıntı ve kanamayı azaltabilen flavonoit yapısında bir maddedir. Özellikle basur vakalarında %95 diosmin ve %5 hesperidin içeren standart preparattan günde 600-3200mg alınması önerilir.

C vitamini

Günde 3 kez 500-1000mg arasında c vitamini takviyesi önerilir.

Hemoroide iyi gelen bitkiler ve hemoroid için bitkisel tedaviler

Cadı fındığı (witch hazel, hamamelis virginiana) ekstresi

Damarların gücünü arttırır ve enflamasyonu azaltmaya destek olur. Çay, krem ya da kompres şeklinde uygulanabilir. Cadı fındığı ekstresi içeren merhem günde birkaç kez ince tabaka halinde sürülür. Günde en az iki kez sabah ve gece yatmadan önce ılık, nemli kompres şeklinde de cadı fındığından yararlanmak mümkündür.

At kestanesi (aesculus hippocastanum) ekstresi

Şişme ve ağrıyı azaltır ve damarların gücünü arttırabilir. Yararlarını görmek için birkaç hafta boyunca günde 3 kez 300mg %16-21 essin içeren standart ekstresinin veya 90-150mg essin içeren preparatın dahilen alınması ayrıca %2 essin içeren krem veya jelden günde 3-4 kez haricen hemoroid üzerine tatbik edilmesi önerilir.

Tavşan memesi (ruscus aculeatus)

Bitkinin köklerinden elde edilen standart ekstreyi içeren (%9-11 ruskogenin) kapsüllerden günde 3 kez 100-150mg dozda alınması önerilir.

Şahtere otu (fumaria officinalis)

Sindirimin kolaylaştırılması için safranın uyarılması, safra kesesi ve karaciğer destekleyicisi olarak kullanılırken, hemoroid tedavisinde damarları büzücü etkisinden yararlanılmaktadır. 2gr bitki (1 tatlı kaşığı) bir bardak kaynamış suda 10 dakika demlenir ve günde 1-2 bardak tüketilir. Kuru ekstrakt olarak hazırlanan formları günde max 1000mg, şahtere otu tentüründen günde 4 defa 10-15’er damla bir bardak su içinde tüketilir. Safra yolları tıkanıklıkları (kolanjit), karaciğer iltihabı (hepatit) durumlarında ve 18 yaş altındaki çocuklarda kullanılmaz.

Hemoroid için bitkisel çay

Basura iyi gelen bitkiler kapsamında 20gr tıbbi papatya, 20gr eğir kökü, 20gr rezene meyvesi, 20gr sinameki yaprağı ve 20gr barut ağacı kabuğu. Malzemeler ince parçalar haline getirilir. Rezene meyvesi karışım hazırlanmadan önce havanda kabaca ezilir. 1-2 çay kaşığı karışım 1 bardak kaynatılmış su içinde ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir ve süzülür. 2 hafta süreyle sabah ve geceleri 1 bardak içilir.

Hemoroid (Basur) Nedir? Hemoroid Sebepleri, Belirtileri ve Şikayetler

Basur İçin Bitkisel Çözüm, Basura İyi Gelen Bitki Çayları

Hemoroid – Basur İçin Bitkisel Tedavi: Kompres ve Banyo Uygulamaları

Hemoroid Tedavisi, Hemoroid İçin Diyet ve Hemoroide İyi Gelen Uygulamalar

https://belirtilerifaydalari com/e/tavsan-memesi/ | https://belirtilerifaydalari com/hemoroid-basur-nasil-gecer-ne-iyi-gelir-hemoroide-iyi-gelen-bitkiler-ve-yiyecekler/ |

Hemoroid – Basur İçin Bitkisel Tedavi: Kompres ve Banyo Uygulamaları

Hemoroid ve basur sorunu yaşayanlar için belli banyo ve kompres uygulamaları var. Söz konusu uygulamalar ile basur şikayeti olanlar rahatlama sağlayabilirler. Dahilen uygulamaların yanı sıra fitil, yağ ve sıcak ıslak kompresler ve oturma banyolarından da hemoroid – basur tedavisinde yararlanılır. Genellikle cadı fındığı suyu, balık yağı, kakao yağı, peru balsamı, çinko oksit ve allantoin gibi doğal ürünlerden geçici ancak rahatlatıcı olarak fayda sağlanabilir.

Tıbbi nergis (Calendula officinalis)

Basur tedavisinde kullanılan ve hemoroide iyi gelen bitkisel çaylar oldukça faydalı olabilmektedir. Basur tedavisi için çiçekleri ile hazırlanacak olan çay ile kompres yapılır. 1-2 gram drog, bir bardak kaynatılmış su içinde 5-10 dakika bekletilip süzülür. Hemoroid ve anal egzamada günde birkaç kez kompres şeklinde uygulama yapılır. Anal fissür tedavisi için atkestanesi ekstresi içeren merhemlerden fayda sağlanabilir.

Tıbbi papatya (Matricaria recutita) ve öküzgözü (Arnica montana)

Hemoroid – basur tedavisi için çiçeklerinden hazırlanmış olan sıvı ekstre veya tentürlerden yararlanılır. 500 ml su içine 1 çay kaşığı tıbbi papatya veya öküzgözü çiçeği sıvı ekstresi ya da tentürü ilave edilir. Akut hemoroidal şişlik durumlarında anal bölge için yıkama suyu olarak kullanılır.

Meşe kabuğu

Hemoroid – basur tedavisinde 1 litre su içine 5-10 gram meşe kabuğu eklenir ve kaynayana dek ısıtılır. 1-2 dakika daha kaynatılıp soğumaya bırakılır. Sabahları 1 saat ve geceleri 1 saat olmak üzere ıslak kompres olarak uygulanır. Meşe kabuğu suyundan oturma banyosu olarak da fayda sağlanabilir. Bu uygulamanın hemen arkasından cadı fındığı ekstresi içeren merhem uygulanır.

Keten tohumu lapası

Basur tedavisi için 125 gram keten tohumu bir bardak sıcak su içinde bekletilir. Hazırlanan lapa günde iki kez anal bölgeye sürülür, özellikle yumuşatıcı ve ağrı kesici olarak rahatlama sağlar.

Hemoroid (Basur) Nedir? Hemoroid Sebepleri, Belirtileri ve Şikayetler

Basur İçin Bitkisel Çözüm, Basura İyi Gelen Bitki Çayları

Hemoroid (Basur) Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir? Hemoroide İyi Gelen Bitkiler ve Yiyecekler

Hemoroid Tedavisi, Hemoroid İçin Diyet ve Hemoroide İyi Gelen Uygulamalar

https://belirtilerifaydalari com/e/keten-tohumu-lapasi/ | https://belirtilerifaydalari com/e/kakao-yagi/ | meşe kbuğü hemoroid | keten tohumu yağı faydaları basura iyi gelirmi |

Hemoroid Tedavisi, Hemoroid İçin Diyet ve Hemoroide İyi Gelen Uygulamalar

Toplumda çok yaygın olarak görülen hemoroid (basur) hastalığı için çeşitli tedavi yöntemleri mevcut. Bunlar arasında tavsiye olarak öne çıkanlardan bir tanesi oturma banyosu. Oturma banyosu yönteminde ılık suda 15 dakika kadar oturulur. Hemoroid sorunu yaşayanlara sıkça tavsiye edilen bir yöntemdir. Diğer yandan makattan kullanılan fitil veya kremler, ağızdan alınan tabletler de basur tedavisinde kullanılan yöntemler arasında yer alır.

Hemoroid sorunu yaşayan hastalara cerrahi müdehale de yapılabilmektedir. Yapılacak olan cerrahi müdehale ile hemoroidal damarlar çıkarılabilir. Bant ligasyonu yöntemi ile hemoroidal damarlar boğulur. Ayrıca kan damarlarının yakılması, lazerle damarları küçültme gibi tedaviler de var.

Hemoroid için diyet ve bol lifli beslenme uygulaması

Hemoroid tedavisinde ve takibinde diyet uygulamalarının yeri önemlidir. Yüksek oranda lifli gıda içeren meyve, sebze ve tam tahıl ürünlerinin tüketilmesi, dışkının hacimli ve yumuşak olmasını sağlayarak hemoroidin düzelmesine yardımcı olur.

En az iki litre ve çoğunluğu su olacak şekilde sıvı tüketilmelidir. Alkol ve kafeinli içecekler çay, kahve vb. idrar çıkışını arttırıp sıvı kaybına neden olacağı için dışkının sertleşmesine neden olur ve bu yüzden ya hiç tüketilmemeli ya da limitli tüketilmelidir.

Erkekler için günlük 38 gram, kadınlar için günlük 25 gram lif alınması önerilmektedir. Gıdalarla yeterince lif tüketemeyenler için eczanelerden alınabilecek lif içeren destekler yararlı olabilir. Lifli destekleri kullananlar en az 2 litre su içmelidir, bol su içilmediği takdirde kabızlık artabilir ve bu da hemoroidi kötüleştirebilir.

Hemoroidde nelere dikkat etmek gerekiyor?

Hemoroid – basur sorunu yaşayan hastalar yaşam tarzlarında bazı değişikliklere giderek durumu kontrol altına alabilirler.

Aşırı ıkınmak ve nefesi tutmak

Makat ve toplardamar üzerinde basıncı arttırıp hemoroidi arttırabilir, dışkının bu bölgeyi daha da zedelemesine sebep olabilir. Diğer yandan iç hemoroidlerin dışarı çıkmasına da neden olabilir, dikkat edilmesi gerekir.

Ağırlık kaldırılması ve sigara

Aşırı ağır yüklerin kaldırılması karın içi basıncı arttırarak hemoroide neden olabilir. Sigara içilmesi bronşite ve öksürüğe neden olup dolaylı yoldan hemoroide sebebiyet verebilir. Şişmanlık hemoroide neden olabileceği için beslenme ve egzersiz programı ile kilolar kontrol altına alınmalıdır.

Tuvalette uzun süre oturmak

Tuvaletler okuma odası veya video izleme odası olarak kullanılmamalı, uzun süre tuvalette oturulmamalıdır. Uzun süre tuvalette oturmak makattaki toplardamarlar üzerinde basıncı arttırıp hemoroide neden olur.

Uzun süre ayakta durmak veya uzun süre oturmak

Yine hemoroid üzerinde basıncı arttırabilir. Kişi uzun süre oturmak zorundaysa bir simit üzerine oturabilir.

Spor ve hemoroid

Hareket etmek ve orta derecede egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini düzenleyip kabızlık ve hemoroidin azalmasını sağlar. Yürümek, bisiklete binmek, koşmak gibi egzersizler strese karşı da yardımcı olur ve hemoroide karşı etkilidir.

Ilık su uygulaması

Günde 2-3 defa ılık suya 10-15 dakikalık oturma banyoları yararlıdır. Makat bölgesinin her gün ılık suyla nazikçe yıkanması ve ılık sıcaklıkta saç kurutma makinesi ile kurutulması yararlıdır. Sabun şart olmayıp yakınmaları arttırabilir. Alkollü veya parfümlü temizlik maddeler kullanılmamalı, kuru tuvalet kağıdı yerine ıslak olanlar tercih edilmelidir.

Buz torbası uygulaması

Şişlik fazla ise günde 4-5 defa beze sarılmış buz torbaları 10-15 dakika uygulanabilir. Buz doğrudan temas ettirilmemeli, ince beze sarılmamalıdır. Uzun süre ishal yapıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar kısa vadede işe yararken uzun vadede bağırsak tembelliğini arttıracağından kabızlık ve basur için olumsuz etki eder.

Hemoroid (Basur) Nedir? Hemoroid Sebepleri, Belirtileri ve Şikayetler

Basur İçin Bitkisel Çözüm, Basura İyi Gelen Bitki Çayları

Hemoroid – Basur İçin Bitkisel Tedavi: Kompres ve Banyo Uygulamaları

Hemoroid (Basur) Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir? Hemoroide İyi Gelen Bitkiler ve Yiyecekler

Öne Çıkanlar

Şifalı Bitkiler

Hastalıklar