web analytics
Ana Sayfa Etiketler Bitkisel Migren Tevadisi

Bitkisel Migren Tevadisi

Öksürük Otu Faydaları. Öksürük Otu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Öksürük otunda göze ilk çarpan şey yapraklardır. Üst kısımdakiler yeşil, alttakilerse tüylü gridir, kalp şeklindeki yaprakların çapı bataklık ortamındaki ideal koşullarda 90 santimetreye kadar ulaşır. Bilimsel adlar çoğu kez bir bitkinin görünüşüne dair esaslı bir fikir verir ve Petasites bu kurala istisna değildir. Kelimenin kökeni Yunanca’da geniş kenarlı şapka anlamına gelen petasos sözcüğüdür. Öksürük otu yetiştiği bazı bölgelerde hala doğal şemsiye ve güneşlik olarak kullanılmaktadır. Öksürük otunun yaprakları yaz mevsiminde yayıktan alınan tereyağını sarmak için kullanılırdı ve bu kullanım şekli bitkinin en bilinen ismini açıklar (ç.n.: öksürük otunun İngilizce’deki karşılığı “butterbur”, Türkçe anlamı “tereyağı kozalağı”-dır) Öksürük otu yüzyıllar boyunca başka isimlerle bilindi. Hakkını verdiği adlardan biri de “öksürük otu”ydu, bu şekilde adlandırılmasının sebebi bin yıl boyunca öksürüğü ve solunumla ilgili başka birçok rahatsızlığı iyileştirmek için kullanılmasıydı.

Öksürük otu hangi hastalıklarda kullanılır, neye iyi gelir?

Modern bitkisel tıpta tedavi için öksürük otunun kullanıldığı tekrar rahatsızlıkların sayısı dikkate değer derecede fazladır. İyileştirici uygulama olarak kullanıldığı başlıca alanlardan biri, migren ağrılarının tedavisidir. Öksürük otu ekstresi migren ağrılarının tedavisidir. Öksürük otu ekstresi migren ağrılarının süresinin ve şiddetinin yanı sıra ağrıların sıklığını azaltmada yardımcı olabilir. Ayrıca migren ağrılarının ortaya çıkmasını başkasından itibaren engelleyebilir. Bitki tedavisi uygulayıcıları, öksürük otunu, uyuşukluk ve antihistamin (ç.n.: alerji ve kaşıntıyı önleyen ilaçlar) almaktan kaynaklanan diğer yan etkiler haricindeki mevsimsel alerjinin (alerjik rinit) belirtilerinin tedavisi için de önermektedirler. Geçmişte olduğu gibi bugün de öksürük otu, eklem ağrılarından kurtulmak, öksürüğü ve bronşiti hafifletmek ve ince bağırsak rahatsızlıklarını yatıştırmak için kullanılmaktadır.

Öksürük otu migrene iyi gelir mi? Mevsimsel alerjide ve iltihap üzerinde öksürük otunun faydaları var mı?

Öksürük otu, 28 milyon Amerikalıyı etkileyen ve kadınlarda erkeklere göre üç kat daha fazla görülen bir rahatsızlık olan migreni engelleyecek bir tedavi biçimi olarak küresel ölçüde dikkatleri üzerine toplamaktadır. Standart tedaviler hassas sinir yollarını dinginleştirerek, iltihap belirtileri azaltarak, kafasındaki kan damarlarının spazmlarını ve gelecekteki ağrı nöbetlerini engelleyerek belirtileri kontrol etmeye çalışmaktadır. Maalesef, birçok geleneksel tedaviyi yönteminin yan etkileri vardır; migren hastaları arasında yapılan bir araştırmaya göre hastaların yalnızca %21’i mevcut tedavi yöntemlerinden gerçek anlamda tatmin olmaktadır.

Öksürük otu ekstresinin faydaları ve öksürük otu ekstresinin iyi geldiği hastalıklar

Yapılan çalışmalarda alçak gönüllü öksürük otunun migren ağrılarının süresini, sıklığını ve acısını %50 oranında azaltacağının ortaya konulması iyi bir haberdir. Migren rahatsızlığı çeken 245 kişiyle yapılmış ve iyi kontrol edilmiş bir klinik deneyine göre günde 150 mg öksürük otu kökü ekstresi alan hastaların yarısı kadar ağrı yaşamışlardır. Öksürük otu çocuklarda ve gençlerde de etkilidir. 108 çocuk (6-17 yaş arası) arasında yapılan bir çalışmaya göre, her gün belli bir miktar (50-150mg arası) öksürük otu alan kişilerin %77’si daha az migren ağrısı yaşamış; %91’i ise önemli ölçüde ya da kısmen daha iyi hissetmiştir. Bu iki çalışma da öksürük otu ekstresinin vücut tarafından iyi tolere edildiğini rapor etmiştir. Bilim insanları öksürük otunun migreni nasıl engellediğini tam olarak anlayamamışlardır ama bu nedenin, öksürük otunun iltihabı, kan damarlarının, özelliklede beyindekilerin kasılmasını azaltması olduğuna inanmaktadırlar.

Koyungözü Otunun Faydaları, Yararları ve Kullanımı, Migrene Etkisi

Modern araştırmalar eski zamanlardan bu yana koyungözü otunun migren ağrılarının sıklığını ve şiddetini azalttığına dair anlatılan kanıtları doğrulamaktadır. Yakın zamanda yapılan ve bitkinin iltihap önleyici özelliklerini ortaya koyan araştırma yıllar boyunca koyungözü otunun adet sancılarını, eklem iltihabını ve ateşi düşürmede etkili olduğu düşüncesini de doğrulamıştır.

Koyungözü Otu ve Migren Tedavisi

Günümüzde koyungözü otu her şeyden önce baş ağrıları için kullanılan bir bitki konumundadır. 80’li yıllar boyunca koyungözü otu migren ağrıları için yaygın bir alternatif tedavi olmuştur ve Birleşik Krallık’ta yapılan bir ankete göre migren hastalarının yüzde 70’i günde iki parça taze koyungözü otu yaprağı çiğnediklerinde kendilerini daha iyi hissettiklerini söylemişlerdir. Bu veri, kurutulmuş koyungözü yapraklarıyla ilgili birçok araştırmayı teşvik etmiştir. Yayınlanan klinik deneylere göz atıldığında çoğunluğun migren için plasebodan çok koyungözü otunu tercih ettiği görülür.

Koyungözü bitkisinin migreni nasıl iyileştirdiği tam olarak anlaşılamamıştır. Yaprakta bulunan 40’tan fazla bileşenin 1 tanesi kas spazmlarına ve migrenin esas nedenlerinden biri olan beyindeki kan damarlarının sıkışmasına iyi geldiği kanıtlanan partenolittir. Bu bileşenin önemli olduğu açıkken tam etkiyi sağlayan maddelerden sadece bir tanesidir.

Koyungözü Otu Nasıl Tüketilir?

Koyungözü otu yapraklarını çiğneyebilirsiniz. Her gün çiğnenen iki taze yaprak migren tedavisi için eski ve geleneksel bir yöntemdir. Bu yöntemde taze koyungözü yaprağı ağızda yaraya neden olabilir bu yüzden dikkat edilmelidir.

Kapsül şeklinde formu mevcuttur. Araştırmalar dondurularak kurutulmuş koyungözünden günde 50 ya da 100 miligram almanın faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Partenolitle koyungözü üretimi arasında doğrudan bir ilişki vardır. Koyungözü otu bazen migren ağrısı sıklığını azalttığı kanıtlanan riboflavin (B2 vitamini) ve magezyumla karıştırılarak kapsül haline getirilir.

Deneyler koyungözünün güvenli ve iyi tolere edilen bir bitki olduğunu olduğunu ortaya koymuştur. Taze yaprakları çiğneyerek tedavi görenlerin çok az bir kısmında ağızda yara oluşumu görülmüş ve tedavi sonlandırılmıştır.

Öne Çıkanlar

Şifalı Bitkiler

Hastalıklar