web analytics
Ana Sayfa Etiketler Eklem ağrısına ne iyi gelir?

Eklem ağrısına ne iyi gelir?

Zeytin ve Zeytinyağının Faydaları

Zeytin ve zeytinyağının faydaları ve sağlık üzerindeki etkileri

Günümüzde elimizin altında olan veya kolayca ulaşabileceğiniz ürünler olan zeytin ve zeytinyağının faydalarını biliyor muydunuz? İyi bir şekilde hazırlanmış zeytin ve doğal zeytinyağının vücut üzerinde cilt rahatsızlıklarından kas ağrılarına karaciğerden bağırsaklara kadar pek çok konuda önemli ve faydalı etkileri bulunuyor. Peki zeytin ve zeytinyağı hangi rahatsızlıklara iyi geliyor, faydaları neler, nasıl tüketilmeli? Saç dökülmesine, basura, karaciğere, bağırsaklara, kasalara ve cilde etkileri neler? Kısaca bunlara değinelim.

Zeytin Neye İyi Gelir?

Zeytin, iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürerek vücuda yardımcı olabilir. Yeşil zeytin çok besleyicidir ve siyah zeytinden daha kolay hazmedilir. Doğal hazırlanmış salamura yeşil zeytin karışık yemeklerin zararını azaltır. Sirke ruhu veya sitrik asit ile hazırlanan yeşil zeytin ise zehirlidir ve bu şekilde hazırlanmış zeytinlerden sakınmak gereklidir.

Siyahlaştırma işlemi gören ve sitrik asit ile hazırlanan siyah zeytin dalak hastalıklarına, psikolojik dengesizliklere neden olabilir. Zeytin yaprağı çiğnemek ağız yaralarına iyi gelir. Zeytin yaprağı kaynatıp suyu ile gargara yapmak diş etlerini kuvvetlendirir ve diş ağrılarını giderirken içmek ise yüksek tansiyonu ve yüksek kan şekerini düşürür.

Zeytinyağının Faydaları

Zeytin tüketmenin vücut ve sağlık üzerindeki etkilerine kısaca yukarıda değindik. Peki zeytinden elde edilen zeytinyağının sağlık ve rahatsızlıklar üzerinde ne tür etkileri var, hangi rahatsızlıklarda kullanılabilir şimdi kısaca bunlara değinelim.

Günaşırı saç diplerine zeytinyağı sürmek saç dökülmesini durdurur, saçları kuvvetlendirir, beyaz saçları döker, baş ağrısını hafifletir.

Eski zeytinyağı ile bele ve eklemlere masaj yapmak eklemleri yumuşatır ve bu bölgelerde ortaya çıkan ağrıları hafifletir. Yılancığa ve alerjik cilt döküntülerine zeytinyağı sürülerek uygulama yapılırsa döküntüler azalır. Diğer yandan basur memelerine sürüldüğü takdirde ağrıyı azaltır veya tamamen dindirir, iyileşmesine yardımcı olur.

Şu yazımıza da göz atabilirsiniz: Eklem Ağrısına ve İltihabına İyi Gelen Besinler

Zeytinyağı ile masaj yapmak kaslara esneklik kazandırır, göze sürmek gözü kuvvetlendirir, kulağa damlatmak kulağı temizler, cilde uygulamak cildi parlatır, cildi yumuşatır, güzelleştirir ve kırışıklıkları yok eder. Kantaron, kekik, öğütülmüş çörek otu, veya anasonla karıştırmak zeytinyağı uygulamalarında zeytinyağının sağlayacağı faydaları arttırır. Cilde ve saça uygulama yaparken zeytinyağına 1 damla menekşe, gül ve benzeri kokulu yağlar eklenebilir.

Zeytinyağının özellikle sindirim sistemi üzerinde önemli ve faydalı etkileri bulunuyor. Gerek karaciğer gerek bağırsak gibi vücut için büyük önem taşıyan organlar üzerinde rahatlatıcı ve iyileştirici etkilere sahip.

Zeytinyağı içildiğinde, karaciğeri yumuşatır ve temizler, safrayı arttırır, karaciğer ağrılarını giderir, karaciğeri çalıştırır, sarılığı iyileştirir, bağırsakları rahatlatır, mideyi kuvvetlendirir, mide yaralarını kapatır, bağırsaklardaki kurt ve solucanları düşürür, basuru yok eder ( Basura İyi Gelen Bitkiler ve Yiyecekler ) damarları açar, kolesterolü ve kandaki şekeri düşürür, bağışıklığı artırır. Hem içilir ve hem de lavman yapılırsa, bağırsak tıkanıklığını geçirir. Zeytinyağından maksimum fayda sağlamak için yemeği yağsız pişirmek ve üzerine zeytinyağı gezdirmek gerekir. 1 avuç kuru üzüm 1 litre su içinde kaynatılarak süzülür, bu su 200 gr. eski zeytinyağı ile karıştırılarak lavman yapılırsa, basur, fistül ve kalın bağırsak yaralarına çok iyi gelir.

Eklem Ağrısı ve İltihabına İyi Gelen Gıda ve Besinler

Eklem ağrısı ve eklem iltihabı için risk faktörleri; yağ ve şeker bakımından zengin beslenme, meyve sebzenin az tüketilmesi, kola, gazoz gibi asidik içeceklerin tüketilmesi, hareketsiz hayat ve şişmanlık, yetersiz uyku, organik olmayan işlenmiş gıdaların tüketilmesi, d vitamini içeren gıdaların yetersiz tüketilmesi ve güneş ışığına az maruz kalma, patates ve beyaz un gibi bağırsakta kötü bakterilerin aşırı çoğalmasını uyaran gıdaların tüketilmesi, stresli iş veya ev ortamı (hormon dengesizliğini arttırır ve ağrı ve iltihabi sürece neden olan bağırsak geçirgenliğini arttırır).

Eklem ağrısı ve eklem iltihabı rahatsızlığınız var ise beslenmenize dikkat etmeniz kaçınılmazdır.

Peki eklem iltihabına ve eklem ağrına ne iyi gelir? Hangi gıdalar eklem ağrısı ve eklem iltihabına iyi gelir? Hangi gıda ve besinler tüketilmemeli?

Eklem İltihabına ve Eklem Ağrısına İyi Gelmeyen Gıdalar

– Beyaz un ve inek sütü gibi süreğen iltihabi süreci tetikleyici alerjenler.

– Şeker ve patates gibi kan şekeri dengesizliklerine neden olan ve bağırsakta kötü bakterileri besleyerek vücutta daha fazla iltihaba neden olan gıdalar.

– İşlenmiş yağlı et, sert peynir, inek sütü gibi şişmanlık ve süreğen iltihaba neden olan doymuş yağların fazla olduğu gıdalar.

– Serbest radikallere neden olarak iltihabi süreci tetikleyen margarin gibi trans ve hidrojenize edilmiş yağlar.

– İltihabı tetikleyici yağları içeren kırmızı etin haftada 3 seferden fazla tüketilmesi.

– Siyah çay, kahve ve soda gibi asidik içecekler.

Eklem Ağrısı ve Eklem İltihabına İyi Gelen Gıda ve Besinler

– Balık, çekirdek ve kuruyemiş gibi insülin düzeylerini dengeleyen protein kaynakları.

– Elma, kiraz, ananas, üzüm, portakal, muz, kivi, yaban mersini, böğürtlen gibi vücudu asidik ortama karşı koruyan, iltihabi süreci azaltan antioksidan ve alkali edici maddeleri içeren meyveler.

– Karalahana, pazı, salatalık, havuç, yeşillik gibi alkali mineralleri içeren sebzeler.

– Sebzeler vücutta serbest radikal hasarına neden olan yağla pişirilmemeli.

– Ceviz, uskumru, tuna, ringa balığı, somon, sardunya, hamsi, keten tohumu ve yağı gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdalar.

– İltihaba karşı etki gösteren omega-6’dan zengin kuruyemiş ve çekirdekler.

– D vitaminini bol miktarda içeren köpekbalığı karaciğeri yağı, yağlı balıkların çoğu.

– Buğday yerine horozibiği, kinoa, kılçıksız buğday, arpa, çavdar gibi gıdalar.

– İltihap giderici zerdeçal, acı biber ve biberiye gibi baharatlar günlük olarak tüketilmeli.

– İnek sütü yerine keçi sütü, eşek sütü, pirinç sütü ve badem sütü tercih edilmeli.

Eklem Ağrısı ve Eklem İltihabı, Artralji ve Artrit, Belirtileri ve Teşhis

Eklem İltihabı ve Eklem Ağrısının Tedavisi, Kullanılan İlaçlar

Öne Çıkanlar

Şifalı Bitkiler

Hastalıklar