web analytics
Ana Sayfa Etiketler Eklem iltihabı ve beslenme

Eklem iltihabı ve beslenme

Eklem Ağrısı ve İltihabına İyi Gelen Gıda ve Besinler

Eklem ağrısı ve eklem iltihabı için risk faktörleri; yağ ve şeker bakımından zengin beslenme, meyve sebzenin az tüketilmesi, kola, gazoz gibi asidik içeceklerin tüketilmesi, hareketsiz hayat ve şişmanlık, yetersiz uyku, organik olmayan işlenmiş gıdaların tüketilmesi, d vitamini içeren gıdaların yetersiz tüketilmesi ve güneş ışığına az maruz kalma, patates ve beyaz un gibi bağırsakta kötü bakterilerin aşırı çoğalmasını uyaran gıdaların tüketilmesi, stresli iş veya ev ortamı (hormon dengesizliğini arttırır ve ağrı ve iltihabi sürece neden olan bağırsak geçirgenliğini arttırır).

Eklem ağrısı ve eklem iltihabı rahatsızlığınız var ise beslenmenize dikkat etmeniz kaçınılmazdır.

Peki eklem iltihabına ve eklem ağrına ne iyi gelir? Hangi gıdalar eklem ağrısı ve eklem iltihabına iyi gelir? Hangi gıda ve besinler tüketilmemeli?

Eklem İltihabına ve Eklem Ağrısına İyi Gelmeyen Gıdalar

– Beyaz un ve inek sütü gibi süreğen iltihabi süreci tetikleyici alerjenler.

– Şeker ve patates gibi kan şekeri dengesizliklerine neden olan ve bağırsakta kötü bakterileri besleyerek vücutta daha fazla iltihaba neden olan gıdalar.

– İşlenmiş yağlı et, sert peynir, inek sütü gibi şişmanlık ve süreğen iltihaba neden olan doymuş yağların fazla olduğu gıdalar.

– Serbest radikallere neden olarak iltihabi süreci tetikleyen margarin gibi trans ve hidrojenize edilmiş yağlar.

– İltihabı tetikleyici yağları içeren kırmızı etin haftada 3 seferden fazla tüketilmesi.

– Siyah çay, kahve ve soda gibi asidik içecekler.

Eklem Ağrısı ve Eklem İltihabına İyi Gelen Gıda ve Besinler

– Balık, çekirdek ve kuruyemiş gibi insülin düzeylerini dengeleyen protein kaynakları.

– Elma, kiraz, ananas, üzüm, portakal, muz, kivi, yaban mersini, böğürtlen gibi vücudu asidik ortama karşı koruyan, iltihabi süreci azaltan antioksidan ve alkali edici maddeleri içeren meyveler.

– Karalahana, pazı, salatalık, havuç, yeşillik gibi alkali mineralleri içeren sebzeler.

– Sebzeler vücutta serbest radikal hasarına neden olan yağla pişirilmemeli.

– Ceviz, uskumru, tuna, ringa balığı, somon, sardunya, hamsi, keten tohumu ve yağı gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdalar.

– İltihaba karşı etki gösteren omega-6’dan zengin kuruyemiş ve çekirdekler.

– D vitaminini bol miktarda içeren köpekbalığı karaciğeri yağı, yağlı balıkların çoğu.

– Buğday yerine horozibiği, kinoa, kılçıksız buğday, arpa, çavdar gibi gıdalar.

– İltihap giderici zerdeçal, acı biber ve biberiye gibi baharatlar günlük olarak tüketilmeli.

– İnek sütü yerine keçi sütü, eşek sütü, pirinç sütü ve badem sütü tercih edilmeli.

Eklem Ağrısı ve Eklem İltihabı, Artralji ve Artrit, Belirtileri ve Teşhis

Eklem İltihabı ve Eklem Ağrısının Tedavisi, Kullanılan İlaçlar

Eklem İltihabına İyi Gelen Besin Takviyeleri ve Vitaminler

Eklem iltihabı ve buna bağlı rahatsızlıklar günümüzün toplunda en sık rastlanan rahatsızlıklarından. Toplumda birçok kişi eklem iltihabı hastalığından muzdarip olmakla birlikte birçoğu da uzun yıllar bu hastalıkta savaşmaktadır.

Peki eklem iltihabına iyi gelen besin takviyeleri neler, eklem iltihabı tedavisinde egzersizin önemi var mı, egzersiz nasıl yapılmalı? Eklem iltihabında balık yağının faydası nedir? Eklem iltihabı için hangi vitaminler ve mineraller kullanılabilir?

Günde 20 dakika kadar kollar, bacaklar ve sırtın güneşlenmesi ile yeterli D vitamini alınabilmektedir. Egzersiz, ilk başta ağrıyı biraz arttırabilir. Haftada 5 gün 30’ar dakikalık egzersiz ile eklemlerin kayganlığı sağlanır, eklem açıklığı korunur, düzenli yapıldığında ağrı ve iltihabi süreç azalır. Ağır egzersiz yapılmamalıdır. Yürüyüş, yüzme ve germe gibi egzersizler yararlı olmaktadır.

Eklem iltihabı yani romatoid arttritte stres bu konuda önemli bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Dolayısıyla stres ile mücadele etmek için çözüm yolları aranmalı, iş veya özel hayattaki stres faktörleri mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

Eklem İltihabına İyi Gelen Besin Takviyeleri

Balık Yağı

Omega-3 yağ asitleri olan eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosahekzaenoik asit (DHA) içermektedir. EPA ve DHA yağ asitleri, hormon benzeri antienflamatuvar aktiviteye sahip olan prostaglandinlerin vücuttaki seviyesini artırarak artritte görülen ağrı ve enflamasyonu azaltmaya destek olmaktadır. EPA ve DHA kaynağı olan balık yağı içeren kapsüllerden günde 3-9 gram alınması önerilir. Kapsül formundaki preparatta bir kapsülünde en az 200 mg DHA ve 400 mg EPA içeren destek ürünler tercih edilmelidir.

Multivitamin ve Mineraller

Eklem iltihabı olan hastalarda antioksidanlar, B vitaminleri, bakır, selenyum ve çinko gibi bazı besinlerden temin edilen öğelerin vücutta miktarları azalmaktadır. Multivitamin ve mineral destekleri vücudu serbest radikallerin hasarına karşı korumakta, kıkırdak doku, eklemler ve kemikleri desteklemekte ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Bromelain

Eklem iltihabı rahatsızlığı yaşayan hastalar dikkatli bir şekilde bromelain kullanabilirler. Antienflamatuvar etkili ve eklem hareketlerini arttırmaya yardımcı olabilen bir enzimdir. Günlük dozu 2.000 – 6.000 MCU’dur.

Öne Çıkanlar

Şifalı Bitkiler

Hastalıklar