web analytics
Ana Sayfa Etiketler Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyalji (Adale Romatizması) Belirtileri ve Semptomları

Günümüzde sık rastlanan hastalıklar arasında bulunan fibromiyalji vücudun kas guruplarında sertleşme ve düğümleşme ile ortaya çıkan ve ağrılara sebebiyet veren bir hastalık. | Fibromiyalji nedir?

Fibromiyalji (Adale Romatizması) Belirtileri ve Semptomları

Fibromiyalji belirtileri kapsamında en az üç ay süren kas ağrılarının olması gerekir. Kulunç ağrısı şeklinde ifade edilir. Kulunca, yani fibrositise en sık sırt ve boyunda rastlanır. Ancak bütün kaslarda görülebilen bir durum da olabilir. Adale içinde oluşan sert düğümcükler hastaya şiddetli ağrı verir. Vücutta hassas ya da tetik noktası denilen ağrı noktaları bulunmaktadır. Ağrı noktalarına bası uygulanarak hassasiyet belirlenir. Tanı koymak için tetik noktaların varlığı gereklidir.

Uyku Bozukluğuna Sebep Oluyor

Uyku bozuklukları da fibromiyalji belirtileri arasında görülür. Kişi, uyuyamama, gece sık sık uyanma nedeniyle sabahları yorgun kalkar. Yetersiz uyku serotonin düşüklüğüne, o da ağrı eşiğinin azalmasına sebep olur. Gece uykusu alınamadığı ve tam olarak dinlenilemediği için gün boyunca keyifsizlik, isteksizlik ya da sinirlilik hali görülür. Bu kişilerde, sabah yataktan kalktıkları zaman “sanki dayak yemiş gibi kalktım” ifadelerine sıkça rastlanır. Tükenmişlik görülür. Bu bulgular aynı zamanda depresyona ait belirtilerdir.

Fibromiyalji belirtileri arasında diğer sık görülen belirtiler ise göz ve ağız kuruluğudur. Baş ağrısı, ishal, kabızlık, karın ağrısı, hazımsızlık, gaz, şişkinlik, sık idrara çıkma, ağrılı adet görme ve kulak çınlaması da fibromiyalji belirtileri arasında yer alır.

Kan Testi Sonuçları Normaldir

Adale romatizması – fibromiyalji belirtileri taşıyan hastalarda kan testleri yapılmasına rağmen tüm değerler normal görülür ve herhangi bir bozukluğa rastlanmaz. Adale romatizması, yani fibromiyalji teşhisinin konamaması ve teşhis edilememesi ile hastalar hekim hekim dolaşırlar. Sürekli ağrı kesiciler kullanmaya başlar ve yine ağrı kesicilerin yan etkileri ile uğraşmak zorunda kalırlar. Bilindiği üzere ağrı kesicilerin sürekli kullanılması mide problemlerine sebebiyet verebilmektedir. Tanı ve teşhisin doğru konması yüksek derecede önem taşımaktadır.

Fibromiyalji (Adale Romatizması) Nedir, Tedavisi Var Mı?

Adale romatizmasının diğer adı fibromiyaljidir. Kas ve yumuşak dokuyu etkileyen bir hastalıktır. Dünyada en sık görülen genel bir ağrı hastalığıdır. Sıklıkla orta yaş kadınlarda görülür. Yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hormonal değişiklikler, stres, beyinde serotonin düşüklüğü gibi faktörlerle ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Multipl skleroz, inflamatuar bağırsak hastalığı, romatoid artrit gibi sistemik hastalıklarda, kronik yorgunluk sendromu ve migren gibi rahatsızlığı olanlarda daha fazla rastlanır. Fibromiyalji hastaların ebeveynlerinde de aynı hastalığın görülme oranı yüksektir.

Fibromiyaljinin Tedavisi Var Mı?

Adale romatizması yani fibromiyalji belirtileri taşıyan hastalarda öncelikle düzenli uykunun bir şekilde sağlanması gerekmektedir. Uykuyu bozan, çay, kahve ve gazlı içecekler akşam saatlerinde mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Antidepresan ilaçlar verilir. Antidepresanların etkisinin ortaya çıkması için en az iki hafta süre gerekmektedir. Diğer yandan antidepresan ilaçların hekimin tavsiye ettiği ve planladığı şekilde kullanılması ayrıca önem taşır. Antidepresan etkinin oluşması beklenirken bu dönemde yakınmaları azaltmak için ağrı kesiciye başlanır. Sürekli olarak ağrı kesici kullanmaktan kaçınılmalı ve bu noktada oldukça dikkat gösterilmelidir.

Fibromiyalji Tedavisi İçin Kullanılan İlaçlar

Fibromiyalji belirtileri olan hastaya stresle başa çıkma yöntemleri anlatılır. Günlük egzersizler yapması önerilir. Amitriptilin, duloksetin veya pregabalin gibi ilaçlar tedavide doktor kontrolünde kullanılabilir. Bazen ağrı olan kas bölgelerine doktor tarafından enjeksiyon ile lokal anestezik ilaçların uygulaması da yapılmaktadır ve bu uygulama ağrıların 2-3 ay düzelmesini sağlamaktadır.

Monosodyum glutamat (MSG) ve aspartam gibi gıda katkı maddeleri sinir uçlarının ağrı uyarısına karşı hassasiyetini arttırır. Fibromiyalji belirtileri olan bazı kişilerde gıdalarla alınan bu katkı maddelerinin gıda ile alımının engellenmesiyle belirtiler bir miktar azalmaktadır. Bu nedenle işlenmemiş ve gıda katkıları kullanılmayan besinlerin tüketilmesi oldukça yararlı olacaktır. Gazlı içecekler ve fast food beslenme tarzı belirtilerin artmasına sebep olabilir.

Öne Çıkanlar

Şifalı Bitkiler

Hastalıklar