web analytics
Ana Sayfa Etiketler Takke Çiçeği Çayı

Takke Çiçeği Çayı

Takke Çiçeği Neye İyi Gelir? Tedavi Amaçlı Kapsül, Tentür ve Çayı Nasıl Kullanılır?

Takke çiçeğinin faydaları ve tedavi amaçlı kullanımı.

Şifalı bitkiler içerisinde önemli bir yere sahip olan ve geleneksel olarak baş ağrısı için kullanılan takke çiçeği bitkisinin uyku sorunları ve anksiyete problemlerinin çözümünde kullanıldığı da biliniyor. Yeterli miktarda klinik çalışma olmasa da bitkinin faydaları geleneksel olarak test edilmiş. Peki takke çiçeği hangi rahatsızlıklara iyi geliyor, hangi formlarda kullanılıyor? Kapsül, tentür ve çayı var mı? Baş ağrısına, uykusuzluğa ve anksiyeteye iyi geliyor mu?

Baş Ağrısı, Uykusuzuluk ve Anksiyete

Şifalı ve sağlığa yararları olan bitkilerden biri olan takke çiçeği özellikle baş ağrısını yatıştırmak için geleneksel olarak kullanılıyor. Günümüzde bitki uzmanları bu bitkinin yatıştırıcı etkilerini yalnızca anksiyeteyi dindirmek için değil, aynı zamanda uyku bozukluklarına karşıda kullanmaktadırlar. Takke çiçeğindeki bileşenler beyinde anksiyeteyi hafifletmekle görevli olan nöro-ileticiyi sarabilir. Bu nöro-iletici, GABA, ve onun reseptörü yani alıcısı olan GABA-A takke çiçeğinin içeriğindeki flavanoidden etkilenebilir. Antioksidan ve iltihap önleyici yani anti enflamatuvar özelliklere sahip olan bu güçlü bileşenler bu durumda sinir sistemini de etkileyebilir. Takke çiçeği bünyesinde ayrıca glutamin adındaki amino asidi de barındırır. Bu amino asit sakinleştirici ve anksiyete ile mücadele edici özelliklere sahiptir.

İnsanlar ve Hayvanlar Üzerinde Takke Çiçeği Çalışmaları

Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalar, şifalı bitkiler arasında oldukça fazla bilinen takke çiçeği yedirilen hayvanlarda anksiyetenin azaldığını göstermiştir, fakat takke çiçeğinin geleneksel olarak anksiyete ve uykusuzluğa iyi geldiği düşüncesini destekleyen çok az klinik araştırma vardır. Küçük bir ön çalışma geleneksel bilgilere katkı sağlamıştır. Bir plasebo tableti ya da 100, 200 ya da 350mg’lık kurutulmuş takke çiçeği kapsülü verilmiş 90 gönüllüye 1 saat sonra anksiyete hissedip hissetmedikleri sorulmuştur. Yüksek doz takke çiçeği alan deneklerde anksiyete düşüşü olduğu gözlenmiştir. Kesin sonuçlar ortaya koymak için daha fazla test ve deney yapılması gerekmektedir. Ayrıca uyku sorunu yaşayan insanların birkaç boyunca takke çiçeği aldıklarında olumlu bir sonuç alıp almayacakları halen bilinmemektedir.

Şu yazımıza da göz atabilirsiniz: Takke Çiçeği Bitkisi Nedir Hangi Rahatsızlıklara ve Hastalıklara İyi Gelir

Tedavi Amaçlı Takke Çiçeği Kapsül, Tentür ve Çayı Nasıl Kullanılır?

Peki şifalı bir bitki olarak fayda sağladığı sorunlar konusunda takke çiçeği nasıl kullanılır, takke çiçeği çayı nasıl yapılır, tentür ve kapsülü var mı? Takke çiçeği bitkisini tentür, kapsül ve çay olarak 3 ayrı formda da kullanmak ve tüketmek mümkün.

Takke Çiçeği Kapsülü

Takke çiçeğini kolay ve etkili bir şekilde kapsül olarak tüketebilirsiniz. Genellikle 850mg’lık kapsüllerden günde 2 kez alınır, ya da, 850-1275mg’lık kapsüllerden (sadece yaprak içerir) günde 3 kez alınır. Üreticinin kullanım talimatı da takip edilebilir.

Takke Çiçeği Tentürü

Tentür de tedavi amaçlı kullanım için önerilen ve mümkün olan formlardan bir tanesi. Bazı bitki uzmanları kurutulduğunda bazı özelliklerinin yok olduğu düşüncesiyle take çiçeği bitkisinin alkol tentürünü tavsiye etmektedir. Günde 1-3 defa, 1-4ml arasındaki dozlarda alınabilir.

Takke Çiçeği Çayı

Söz konusu bitkiye çay olarak tüketerek de faydalarından yararlanmak mümkün. Kurutulmuş yapraklardan (içinde sap, çiçek ve meyve de olabilir) 1 çay kaşığını alıp 1 bardak sıcak suya koyun. Süzün, soğutun ve günde 1 ila 3 defa için.

https://belirtilerifaydalari com/e/takke-cicegi-cayi/ |

Takke Çiçeği Bitkisi Nedir Hangi Rahatsızlıklara ve Hastalıklara İyi Gelir

Takke çiçeğinin faydaları ve tedavi amaçlı kullanımı.

Dünya üzerinde çok sayıda türü bulunan ancak genel olarak Kuzey Amerika ve Çin olmak üzere iki genel kategoride yer alan Takke çiçeği geçmişte olduğu gibi günümüzde de belli başlı sağlık sorunlarında tavsiye edilen ve tıbbi olarak kullanılan bitkiler arasında yer alıyor. Peki takke çiçeği bitkisi formları ve takke çiçeği çayı hangi rahatsızlıklara ve sağlık sorunlarına iyi geliyor? Takke çiçeği uykusuzuluk, baş ağrısı, fibromiyalji ve anksiyetede işe yarıyor mu? İşte Takke çiçeği bitkisinin geçmişten günümüze tıpta bitkisel tedavi olarak kullanımı, faydaları ve yararları…

Takke Çiçeği Bitkisi ve Tıpta Kullanımı

Amerikan takke çiçeği, ballıbabagiller familyasına ait ve anavatanı Kuzey Amerika olan bir bitkidir. Genel ve bilimsel adları, takke çiçeğinin görüntüsüne dair fikir verebilir. İsmi, ortaçağda askerlerin giydiği miğferlere benzeyen tepeli ve mor-pembe-beyaz renkli çiçeklerinden esinlenerek konulmuştur.

Takke çiçeği mütevazi bir bitki olup bitkisel tıbbi olarak tıpta kullanımı Amerikan yerlileriyle başlar. Bazı kabileler adet döngüsünü kolaylaştırmak için takke çiçeği bitkisi çayını içmişlerdir. Amerika’ya göç eden yerlilerden bitkileri öğrendiklerinde bitkileri genellikle yerlilerin kullandıkları amaçlarla kullanmaya devam ettiler. Ama takke çiçeği bitkisi için durum böyle olmadı. Amerikan halk kültüründe takke çiçeği sinirleri yatıştırıcı bir tonik olarak kullanılmıştır.

Hangi Rahatsızlıklara ve Hastalıklara İyi Gelir

Takke çiçeğinden hazırlanan bitkisel ilaçlar ishal, böbrek rahatsızlıkları, göğüs ağrılarına iyi gelir ve doğumdan sonra plasentayı çıkarmak için kullanılırdı. Takke çiçeği bitkisi çayı ateş düşürmek, sinirleri yatıştırmak ve anksiyeteyi kontrol altına almak için kullanılmıştır. 1770’li yıllarda kuduz tedavisi için de kullanıldığı bilinmektedir.

Takke çiçeği yaygın olarak kullanılan bir bitki olmaya devam etti ve Amerikan tıbbında 1900’lü yıllara kadar sinirsel gerginliğe, uykusuzluğa, şizofreni gibi zihinsel hastalık ve rahatsızlıklara iyi gelen bitkiler arasında önemli bir yer buldu. Modern bitki uzmanları ve natüropatlar takke çiçeğini sinirsel gerginlik, anksiyete, uykusuzluk ve kas gerginliğine iyi gelen bitkiler kategorisinde tavsiye etmeye başladılar. Diğer yandan strese dayalı baş ağrısı, fibromiyalji ve anoreksiya nevroza yani yeme bozukluğu için de kullanıldı. Ayrıca aşırı alkol kullanımından uzaklaşan kişiler için de faydalı olarak görüldü.

Şu yazıya da göz atabilirsiniz: Takke Çiçeği Neye İyi Gelir? Tedavi Amaçlı Kapsül, Tentür ve Çayı Nasıl Kullanılır?

Takke Çiçeği Bitkisi Türleri

Scutellaria cinsinin dünya genelinde 350 türü vardır. Bunların 100 kadarı Kuzey kutup dairesinde Güney Amerika’nın güney kıyılarına kadar yayılmıştır. Avrupa ve Asya’nın kuzeyinde türlerin çoğu bulunabilir. Kuzey Amerika’da yetişen S.lateriflora bitkisel tıpta kullanılır. Çin takke çiçeğinin kökleri geleneksel bir ilaç olan huangqi yapımında kullanılır. Amerikan takke çiçeği, 30-90 cm arasında boylanabilen, oval ya da mızrak şeklinde karşılıklı yaprakları olan, boyu 30-60 cm’ye ulaşabilen çok yıllık bir bitkidir ve yaprakların altında bezeye benzeyen siyah noktalar vardır.

Takke Çiçeğinin Yetiştiği Bölgeler

Kuzey Amerika takke çiçeği genellikle bitki bahçelerinde yetiştirilmez. Zengin, nemli ve asidik toprakları sever, tohum ya da kesilmiş parçalarla çoğalır. Yapraklar ve gövde takke çiçeğinin ticari olarak kullanılan kısmıdır. Ticari talebin büyük kısmı yabani takke çiçeklerinin hasadından elde edilir. Pasifik’in Kuzeybatısı’nda da sınırlı bir hasat yapılır.

Çin takke çiçeği soğuk iklimlerde güneş ışığını, sıcak iklimlerde gölgeyi seven, iyi kurulanmış kumlu ya da çakıllı araziden hoşlanan, kuraklığa dayanıklı çok yıllık bir bitkidir. Tohumla çoğalır. Çiçekleri, Kuzey Amerika takke çiçeğininkinden daha gösterişlidir ve bitki bahçesi için daha uygun ve arzu edilir bir bitkidir. Batı bahçeciliğinde kayalık bahçelerde örnek olarak yetiştirilir. Şansi ve Hebei eyaletlerinde bitkinin kökü ticari amaçla bol miktarda üretilir; bitkinin kökleri Çin’deki tıbbi amaçlarla 2000 yıldır yetiştirilmektedir. Kökler 3 ya da 4 yıllık büyümeden sonra ilkbaharda hasat edilir, ardından %50 oranında kurutulur. Derisi soyulur ve kök tamamen kurutulur.

https://belirtilerifaydalari com/takke-cicegi-bitkisi-nedir-hangi-rahatsizliklara-ve-hastaliklara-iyi-gelir/ | takke cicegi |

Öne Çıkanlar

Şifalı Bitkiler

Hastalıklar