web analytics
Ana Sayfa Etiketler Tip 2 Diyabet

Tip 2 Diyabet

Tip 1 ve Tip 2 Şeker Hastalığı Nasıl ve Neden Olur, Hangi Organları Tutar?

Vücudumuza gerekli olan enerji şekerden, yani glikozdan karşılanır. Glikozdan enerji üretilebilmesi için glikozun hücre içine girmesi gereklidir. Mide arkasında bulunan pankreas dediğimiz organdan insülin salımı olmaktadır. Yemek yediğimizde insülin salınımı artar. İnsülin, glikozun hücre içine girmesini sağlar. İnsülin salınımı azaldığında, olmadığında ya da insüline direnç geliştiğinde glikoz, hücre içine giremez. Kanda glikoz, yani şeker yükselir.

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Hastalığı Nasıl Oluşur?

İnsüline bağımlı şeker hastalığı tip-1 diyabet olup bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Daha çok çocukluk çağında ve genellikle ateşli bir enfeksiyon sonrası çok su içme, idrara çıkma, ağız kuruluğu, ileri derecede halsizlik ve yorgunlukla ilk tanı konur. Aileden gelme olasılığı düşüktür.

Daha sıklıkla karşımıza çıkan, insüline bağımlı olmayan tip-2 diyabet dediğimiz şeker hastalığıdır. Ailesel yatkınlık, şişmanlık, hareketsizlik, aşırı karbonhidrat tüketimi, gebelik, kan yağları yüksekliği şeker hastalığı gelişimini kolaylaştırır. İleri yaş, pankreas bezi hastalıkları şeker hastalığına sebep olabilir. Şeker hastalığı tüm dünyada yaygın olarak görülür ve görülme sıklığı yaşla birlikte artar. Günümüzde hareketsiz hayat, aşırı kilo, fast-food tarzı beslenme şeker hastalığının görülme sıklığını arttırmaktadır.

Şeker Hastalığı Hangi Organları Tutar?

Diyabet halsizlik ve yorgunluk gibi günlük etkiler dışında uzun vadede vücudumuzda bulunan önemli organlara kalıcı hasarlar da veriyor. Şeker hastalığı kalp, böbrek, beyin ve diğer organlarda harabiyete sebep olur. Damar duvarında damar sertliğine sebep olarak damar tıkanıklıkları yapar.

Tuttuğu organa göre kalp krizi, beyin damarları tıkanıklığı, böbrek yetmezliği, körlük, bacak damarı tıkanıklıklarına neden olabilir. Sinir uçları üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Böbrek yetmezliği nedeni ile diyalize giren hastaların çoğunluğunu şeker hastaları oluşturmaktadır ve diğer yanda kanser riskinde artışa da sebep olabilmektedir.

Sigara ve Tütün Ürünlerinin Çok Bilinmeyen Zararları

Sigara ve tütün ürünleri kullanmanın genel anlamda sağlığa zararlı olduğu ve pek çok farklı hastalığa sebep olduğu tartışmasız bir gerçek. Sigara içmenin ve tütün ürünleri kullanmanın genel olarak bilinen zararları yanında az bilinen ve es geçilen zararları da mevcut.

Sigara İçmenin Çok Bilinmeyen Zararları

Sigara ve her çeşit tütün kullanımı (nargile ve elektronik sigara gibi) sıradan bir gribin, zatürre ve hatta kronik akciğer hastalıklarına dönüşme ihtimalini arttırır. Tütün kullanımı sizi her tür mikroba karşı daha az dayanıklı yapar, yani sigara içmediğinizde olacağınızdan daha sık ve daha uzun süre hasta olursunuz.

Sigara ve diğer tütün ürünlerinin (nargile ve elektronik sigara gibi) içindeki nikotin, doku iyileşmesini yani her türlü iç ve dış yaranın iyileşmesini geciktirir. Nikotin, zedelenmiş dokunun iyileşmesi için gerekli oksijen ve besini sağlayan damarların daralıp tıkanmasına sebep olur. Sigara dumanındaki karbon monoksit ise aldığınız her nefesteki oksijenin yerine geçerek daha az oksijen solumanıza neden olur.

Kemiklerde Mineral İçeriğini Azaltıyor

Ayrıca tütün mamullerinde bulunan başka bazı kimyasallar kemiklerin mineral içeriğini azaltır, kemiklerin daha kırılgan olmasına ve kırılmalar sonrası daha yavaş iyileşmesine neden olur. Tüm bu sebeplerden dolayı tütün kullanımı aşağıda listelenenler gibi kemik ve kas sorunları yaşama ihtimalinizi de arttırır:

  • Bel ağrısı
  • Fıtık
  • Kalça kırığı
  • Romatoid artirit (eklem iltihabı)
  • Osteoporoz

Tüm tütün mamülleri Tip 2 Diyabet geliştirme ihtimalinizi arttırır. Var olan diyabetinizin kontrolünü, ilaçların etkisini azaltarak zorlaştırır.

Tütün dumanı sadece kullanıcı için değil, çevrelerinde tütün dumanını soluyan herkes için zararlıdır. Örneğin, sigara kullanılan evlerde büyüyen çocuklar, dumandan uzak büyüyen çocuklara kıyasla:

  • Daha sık kulak ağrısı ve orta kulak iltihaplanması yaşarlar.
  • Astım gibi çeşitli alerjiler geliştirme ve kontrolü zor, şiddetli astım atakları yaşama ihtimalleri ciddi oranda artar.
  • Daha sık hastalanan bu çocukların okul başarılarının dumansız evlerde büyüyen arkadaşlarına kıyasla daha düşük olduğu görülmektedir.

Öne Çıkanlar

Şifalı Bitkiler

Hastalıklar