web analytics
Ana Sayfa Etiketler Uçuğa iyi gelen bitkiler

Uçuğa iyi gelen bitkiler

Oğulotu Hangi Hastalıklara İyi Gelir, Faydaları Neler?

Oğulotunun yapraklarına dokunduğunuzda havayı nanemsi, limoni bir koku kaplar. Koku karşı konulmazdır, özellikle de arılar için. Bu gerçek, cins adına da yansımıştır; Melissa Yunancada bal arısı demektir. Oğulotu bir arı bitkisi olarak 2000 yıldır ekilip biçilmektedir. Dönemlerinin önemli hekimleri olan Dioskorides ve Büyük Pilnius’a göre, Yunanlılar ve Romalılar oğulotunu yiyeceklere lezzet katmanın yanı sıra tıbbi amaçlarla da kullanmışlardır. Ateşi düşürmek için şarabı oğulotuyla birlikte içer ve yaraları ve böcek ısırmalarını tedavi için de ezilmiş yaprakları kullanırlarmış.

Ortaçağ ve Rönesans Dönemi Boyunca Kullanıldı

Yunanlılar oğulotunu araplara tanıtmış olabilir. Araplar bu bitkiyi kalp sorunları ve depresyon tedavisi için ve hafızayı ve zihni güçlendirmek için kullanmıştır. 9. Yüzyılda İmparaor Şarlman bu bitkinin tedavi edici özelliklerinden öyle etkilenmiştir ki tüm manastırların ecza bahçelerinde ekilmesini emretmiştir. Oğulotu, Orta Çağ ve Rönesans boyunca yaraları, sindirim sistemi bozukluklarını tedavi etmek ve anksiyete ve uykusuzluğu gidermek için kullanılmıştır. Bazı tarikatlar oğulotunu özel aromatik sularda kullandı.

Farklı Bitkilerle Harmanlandığında Daha Etkili

Modern bitkisel tıpta oğulotu, kediotu ve şerbetçiotu gibi diğer yatıştırıcı bitkilerle harmanlanır ve anksiyeteyi hafifletmek ve uykuyu teşvik etmek için kullanılır. Yakın zamandaki çalışmalar oğulotunun ikincil belleği ve bilgiyi öğrenme, depolama ve geri getirme yeteneğini güçlendirdiğini göstermiştir. Bu yüzden bitkisel tıp uygulayıcıları, oğulotunu, Alzheimer hastalığı, bunama ve dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu için de tavsiye eder. Yine diğer yandan sindirim sorunları ve hipertroid için kullanılır ve uçuklarda haricen kullanılır.

Peki oğulotu neye iyi geliyor, hangi hastalık ve sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılıyor?

Anksiyete, Stres, Karın Ağrısına İyi Geliyor

Şifalı bitkiler kategorisinde mutluluk verici olarak bilinen ve ballıbabagiller familyasından olan bu bitki stresi ve anksiyeteyi azaltmak için bin yıldır kullanılmaktadır. Avrupalı ve Alman uzmanlar, oğulotunun gerilim, anksiyete ve uyku sorunları için kullanılmasına onay vermektedir. Çocuklar ve yetişkinler ile yapılan çalışmalar, kediotu ile harmanlanmış oğulotunun uykusuzluğu azaltıp uykuyu güçlendirdiğini doğrulamıştır. Alzheimer hastalığına yakalanmış insanlarla yapılan bir araştırmada oğulotu ekstresinin dahili olarak alındığında gerginliği azalttığı ve kavrama yeteneğini güçlendirdiği tespit edilmiştir. Oğulotunun öz yağı, lokal olarak uygulandığında bunama görülen yaşlılarda bile olumlu etkiler yaratmıştır.

Sindirim Sistemi Düzenleyici Olarak Kullanılıyor

Oğulotu aynı zamanda her yaşta sindirim düzenleyici olarak kullanılabilir. Oğulotu sindirim sistemindeki kasları da hafif hafif çalıştırır. Avrupalı ve Alman sağlık uzmanları, küçük çaplı sindirim sistemi spazmlarını düzeltmek, şişkinlik ve gazı gidermek için oğulotunu tavsiye ederler. Anne sütü alan ve karın ağrısı yaşayan 93 bebek üzerinde yapılan bir araştırmada, bir haftalık bir sürede oğulotu, rezene ve sarı papatya harmanı verilen çocukların plasebo verilen çocukların yarısı kadar ağladığı saptanmıştır. Yetişkinlerde yapılan çalışmalarda da diğer bitkilerle harmanlanan oğulotunun hazımsızlığı azalttığı görülmüştür.

Uçuklarda Etkili Olduğu Kanıtlandı

Araştırmaların bir kısmı da oğulotunun dudak uçuğu tedavisindeki rolüne yönelmiştir. Bilim insanları bu bitkinin içeriğinde dudak uçuğu virüsünü engelleyen bazı bileşenler tespit etmişlerdir. Gönüllüler üzerinde yapılan klinik araştırmada günde 3-4 defa uygulandığında oğulotu ekstresinin, uçuk süresini ve şiddetini azalttığı görülmüştür.

Öne Çıkanlar

Şifalı Bitkiler

Hastalıklar