Uykusuzluk için kullanılabilecek ve tüketilebilecek bitkiler. Hangi bitkiler uykusuzluğa iyi geliyor? Uykusuzluk için bitki çaylar ve bitki kürleri…
Uykusuzluğa İyi Gelen Bitkiler
Takke Çiçeği Neye İyi Gelir? Tedavi Amaçlı Kapsül, Tentür ve Çayı Nasıl Kullanılır?
Şifalı bitkiler içerisinde önemli bir yere sahip olan ve geleneksel olarak baş ağrısı için kullanılan takke çiçeği bitkisinin uyku sorunları ve anksiyete problemlerinin çözümünde kullanıldığı da biliniyor. Yeterli miktarda klinik çalışma olmasa da bitkinin faydaları geleneksel olarak test edilmiş. Peki takke çiçeği hangi rahatsızlıklara iyi geliyor, hangi formlarda kullanılıyor? Kapsül, tentür ve çayı var mı? Baş ağrısına, uykusuzluğa ve anksiyeteye iyi geliyor mu?
Baş Ağrısı, Uykusuzuluk ve Anksiyete
Şifalı ve sağlığa yararları olan bitkilerden biri olan takke çiçeği özellikle baş ağrısını yatıştırmak için geleneksel olarak kullanılıyor. Günümüzde bitki uzmanları bu bitkinin yatıştırıcı etkilerini yalnızca anksiyeteyi dindirmek için değil, aynı zamanda uyku bozukluklarına karşıda kullanmaktadırlar. Takke çiçeğindeki bileşenler beyinde anksiyeteyi hafifletmekle görevli olan nöro-ileticiyi sarabilir. Bu nöro-iletici, GABA, ve onun reseptörü yani alıcısı olan GABA-A takke çiçeğinin içeriğindeki flavanoidden etkilenebilir. Antioksidan ve iltihap önleyici yani anti enflamatuvar özelliklere sahip olan bu güçlü bileşenler bu durumda sinir sistemini de etkileyebilir. Takke çiçeği bünyesinde ayrıca glutamin adındaki amino asidi de barındırır. Bu amino asit sakinleştirici ve anksiyete ile mücadele edici özelliklere sahiptir.
İnsanlar ve Hayvanlar Üzerinde Takke Çiçeği Çalışmaları
Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalar, şifalı bitkiler arasında oldukça fazla bilinen takke çiçeği yedirilen hayvanlarda anksiyetenin azaldığını göstermiştir, fakat takke çiçeğinin geleneksel olarak anksiyete ve uykusuzluğa iyi geldiği düşüncesini destekleyen çok az klinik araştırma vardır. Küçük bir ön çalışma geleneksel bilgilere katkı sağlamıştır. Bir plasebo tableti ya da 100, 200 ya da 350mg’lık kurutulmuş takke çiçeği kapsülü verilmiş 90 gönüllüye 1 saat sonra anksiyete hissedip hissetmedikleri sorulmuştur. Yüksek doz takke çiçeği alan deneklerde anksiyete düşüşü olduğu gözlenmiştir. Kesin sonuçlar ortaya koymak için daha fazla test ve deney yapılması gerekmektedir. Ayrıca uyku sorunu yaşayan insanların birkaç boyunca takke çiçeği aldıklarında olumlu bir sonuç alıp almayacakları halen bilinmemektedir.
Şu yazımıza da göz atabilirsiniz: Takke Çiçeği Bitkisi Nedir Hangi Rahatsızlıklara ve Hastalıklara İyi Gelir
Tedavi Amaçlı Takke Çiçeği Kapsül, Tentür ve Çayı Nasıl Kullanılır?
Peki şifalı bir bitki olarak fayda sağladığı sorunlar konusunda takke çiçeği nasıl kullanılır, takke çiçeği çayı nasıl yapılır, tentür ve kapsülü var mı? Takke çiçeği bitkisini tentür, kapsül ve çay olarak 3 ayrı formda da kullanmak ve tüketmek mümkün.
Takke Çiçeği Kapsülü
Takke çiçeğini kolay ve etkili bir şekilde kapsül olarak tüketebilirsiniz. Genellikle 850mg’lık kapsüllerden günde 2 kez alınır, ya da, 850-1275mg’lık kapsüllerden (sadece yaprak içerir) günde 3 kez alınır. Üreticinin kullanım talimatı da takip edilebilir.
Takke Çiçeği Tentürü
Tentür de tedavi amaçlı kullanım için önerilen ve mümkün olan formlardan bir tanesi. Bazı bitki uzmanları kurutulduğunda bazı özelliklerinin yok olduğu düşüncesiyle take çiçeği bitkisinin alkol tentürünü tavsiye etmektedir. Günde 1-3 defa, 1-4ml arasındaki dozlarda alınabilir.
Takke Çiçeği Çayı
Söz konusu bitkiye çay olarak tüketerek de faydalarından yararlanmak mümkün. Kurutulmuş yapraklardan (içinde sap, çiçek ve meyve de olabilir) 1 çay kaşığını alıp 1 bardak sıcak suya koyun. Süzün, soğutun ve günde 1 ila 3 defa için.
https://belirtilerifaydalari com/e/takke-cicegi-cayi/ |Takke Çiçeği Bitkisi Nedir Hangi Rahatsızlıklara ve Hastalıklara İyi Gelir
Dünya üzerinde çok sayıda türü bulunan ancak genel olarak Kuzey Amerika ve Çin olmak üzere iki genel kategoride yer alan Takke çiçeği geçmişte olduğu gibi günümüzde de belli başlı sağlık sorunlarında tavsiye edilen ve tıbbi olarak kullanılan bitkiler arasında yer alıyor. Peki takke çiçeği bitkisi formları ve takke çiçeği çayı hangi rahatsızlıklara ve sağlık sorunlarına iyi geliyor? Takke çiçeği uykusuzuluk, baş ağrısı, fibromiyalji ve anksiyetede işe yarıyor mu? İşte Takke çiçeği bitkisinin geçmişten günümüze tıpta bitkisel tedavi olarak kullanımı, faydaları ve yararları…
Takke Çiçeği Bitkisi ve Tıpta Kullanımı
Amerikan takke çiçeği, ballıbabagiller familyasına ait ve anavatanı Kuzey Amerika olan bir bitkidir. Genel ve bilimsel adları, takke çiçeğinin görüntüsüne dair fikir verebilir. İsmi, ortaçağda askerlerin giydiği miğferlere benzeyen tepeli ve mor-pembe-beyaz renkli çiçeklerinden esinlenerek konulmuştur.
Takke çiçeği mütevazi bir bitki olup bitkisel tıbbi olarak tıpta kullanımı Amerikan yerlileriyle başlar. Bazı kabileler adet döngüsünü kolaylaştırmak için takke çiçeği bitkisi çayını içmişlerdir. Amerika’ya göç eden yerlilerden bitkileri öğrendiklerinde bitkileri genellikle yerlilerin kullandıkları amaçlarla kullanmaya devam ettiler. Ama takke çiçeği bitkisi için durum böyle olmadı. Amerikan halk kültüründe takke çiçeği sinirleri yatıştırıcı bir tonik olarak kullanılmıştır.
Hangi Rahatsızlıklara ve Hastalıklara İyi Gelir
Takke çiçeğinden hazırlanan bitkisel ilaçlar ishal, böbrek rahatsızlıkları, göğüs ağrılarına iyi gelir ve doğumdan sonra plasentayı çıkarmak için kullanılırdı. Takke çiçeği bitkisi çayı ateş düşürmek, sinirleri yatıştırmak ve anksiyeteyi kontrol altına almak için kullanılmıştır. 1770’li yıllarda kuduz tedavisi için de kullanıldığı bilinmektedir.
Takke çiçeği yaygın olarak kullanılan bir bitki olmaya devam etti ve Amerikan tıbbında 1900’lü yıllara kadar sinirsel gerginliğe, uykusuzluğa, şizofreni gibi zihinsel hastalık ve rahatsızlıklara iyi gelen bitkiler arasında önemli bir yer buldu. Modern bitki uzmanları ve natüropatlar takke çiçeğini sinirsel gerginlik, anksiyete, uykusuzluk ve kas gerginliğine iyi gelen bitkiler kategorisinde tavsiye etmeye başladılar. Diğer yandan strese dayalı baş ağrısı, fibromiyalji ve anoreksiya nevroza yani yeme bozukluğu için de kullanıldı. Ayrıca aşırı alkol kullanımından uzaklaşan kişiler için de faydalı olarak görüldü.
Şu yazıya da göz atabilirsiniz: Takke Çiçeği Neye İyi Gelir? Tedavi Amaçlı Kapsül, Tentür ve Çayı Nasıl Kullanılır?
Takke Çiçeği Bitkisi Türleri
Scutellaria cinsinin dünya genelinde 350 türü vardır. Bunların 100 kadarı Kuzey kutup dairesinde Güney Amerika’nın güney kıyılarına kadar yayılmıştır. Avrupa ve Asya’nın kuzeyinde türlerin çoğu bulunabilir. Kuzey Amerika’da yetişen S.lateriflora bitkisel tıpta kullanılır. Çin takke çiçeğinin kökleri geleneksel bir ilaç olan huangqi yapımında kullanılır. Amerikan takke çiçeği, 30-90 cm arasında boylanabilen, oval ya da mızrak şeklinde karşılıklı yaprakları olan, boyu 30-60 cm’ye ulaşabilen çok yıllık bir bitkidir ve yaprakların altında bezeye benzeyen siyah noktalar vardır.
Takke Çiçeğinin Yetiştiği Bölgeler
Kuzey Amerika takke çiçeği genellikle bitki bahçelerinde yetiştirilmez. Zengin, nemli ve asidik toprakları sever, tohum ya da kesilmiş parçalarla çoğalır. Yapraklar ve gövde takke çiçeğinin ticari olarak kullanılan kısmıdır. Ticari talebin büyük kısmı yabani takke çiçeklerinin hasadından elde edilir. Pasifik’in Kuzeybatısı’nda da sınırlı bir hasat yapılır.
Çin takke çiçeği soğuk iklimlerde güneş ışığını, sıcak iklimlerde gölgeyi seven, iyi kurulanmış kumlu ya da çakıllı araziden hoşlanan, kuraklığa dayanıklı çok yıllık bir bitkidir. Tohumla çoğalır. Çiçekleri, Kuzey Amerika takke çiçeğininkinden daha gösterişlidir ve bitki bahçesi için daha uygun ve arzu edilir bir bitkidir. Batı bahçeciliğinde kayalık bahçelerde örnek olarak yetiştirilir. Şansi ve Hebei eyaletlerinde bitkinin kökü ticari amaçla bol miktarda üretilir; bitkinin kökleri Çin’deki tıbbi amaçlarla 2000 yıldır yetiştirilmektedir. Kökler 3 ya da 4 yıllık büyümeden sonra ilkbaharda hasat edilir, ardından %50 oranında kurutulur. Derisi soyulur ve kök tamamen kurutulur.
https://belirtilerifaydalari com/takke-cicegi-bitkisi-nedir-hangi-rahatsizliklara-ve-hastaliklara-iyi-gelir/ | takke cicegi |Kava Biberi Nedir, Ne İçin Kullanılır? Özellikleri, Yararları ve Faydaları
Kava biberinin yetiştiği neredeyse tüm adalarda, adalılar bitkiyi tıbbi amaçlarla kullanmışlardır. Başlıca kullanım alanı sinirsel gerginliği hafifletmek ve ruhsal durumu iyileştirmektir. Yüksek miktarlarda alındığında kava biberi uykuyu teşvik eder ve bu yüzden de uykusuzluk için ilaç olarak kullanılmıştır. İnsanlar ayrıca kava biberini şifa veren bir tonik olarak ve yorgunlukla mücadele etmek, zayıflığı gidermek ve soğuk algınlığını gidermek için içiyorlardı.
Kava Biberi Nedir, Ne İçin Kullanılır?
Günümüzde bitkisel tedavi alanında anksiyeteye, sinirsel gerginliğe ve depresyona bağlı belirtilerin zihinsel berraklığa zarar vermeden tedavi edilmesi için reçeteli ilaçlara alternatif olarak kullanılmaktadır. Menopoz ve adet öncesi sendromlardan kaynaklanan anksiyete belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Bitkisel tığ uygulayıcıları, kava biberini uykusuzluk ve uyku düzensizliklerinin belirli tiplerinin tedavisi için de tavsiye etmektedir.
Kava Biberinin Yararları ve Faydaları
Kava biberi cinsi tropikal bitkiler, bodur ağaçlar, sarmaşanlar ve ağaççıklardan oluşan binlerce türü barındırır. En bilineni ticari değeri yüksek olan karabiberdir. Kava biberi Güney Pasifikte’ki bazı adalarda bulunan bodur bir ağaçtır. Bu adalarda bitkinin kökü, törensel amaçlarla yapılan belli oranda sarhoş edici ve tıbbi özellikleri de olan bir içkide kullanılır. Kava biberi faydaları sebebiyle yüzyıllardı kullanılan bir bitki olarak öne çıkıyor.
Kava biberi genellikle yüksekliği 180 cm – 240 cm’e ulaştığında hasat edilir, ama bırakılırsa boyu 6 metreye kadar ulaşabilir. Çok dallı ve dirençli bir bitkidir, sapları oldukça dinç, tüysüz, belirgin bir şekilde kabarık ve boğumludur. Sıralı yapraklar kalp ve çember şeklinde olabilir, yaprakların altında çıkıntılı damarlar vardır. Koyu yeşil renkteki üst taraf düzdür, alt tarafın rengi daha açıktır ve küçük tüyler vardır. Genellikle 15-25 cm eninde ve 10-20 cm boyundadır. Yaprak sapının uzunluğu 5cm kadardır, bunun yarısı kadar da yan çıkıntısı vardır. Çiçekler sıklıkla tek ya da tek ya da küçük gruplar halinde uçtadır. Filizlenebilen tohumların nasıl üretileceği bilinmemektedir. Bitkinin en önemli kısmı çok sayıda kökçüğe sahip olan aromatik köküdür.
Bitki bilimciler, kava biberini insanlar tarafından uzun zamandır ekilip biçilen bir bitki olduğundan kültür bitkisi olarak kabul ederler. Ana vatan olan Vanuatu adasında bitkinin çok farklı çeşitleri bulunur.
Kava biberini Türkiye’de kapsül bitkisel ürün satan markalardan temin etmek mümkün.
https://belirtilerifaydalari com/kava-biberi-nedir-ne-icin-kullanilir-ozellikleri-yararlari-ve-faydalari/ |Şerbetçiotunun Faydaları ve Yararları, Neye İyi Gelir?
Şerbetçi otunun faydaları ve yararları neler? Hangi hastalıklara iyi gelir, nasıl kullanılır?
Her şeyden önce belirtmek gerekiyor ki şerbetçi otu sindirim, asabiyet, uykusuzluk ve menapoz rahatsızlıklarına iyi gelir.
Şerbetçiotu hangi rahatsızlıklara iyi geliyor?
Faydaları ve yararlarıyla uykusuzluğa iyi gelen şerbetçi otu her ne kadar adını en çok bira malzemesi olarak duyurmuş olsa da şerbetçiotu tüm dünyada iştahı ve sindirimi güçlendirmek, diş ve sinir ağrılarını hafifletmek ve uykusuzluğu yenmek için kullanılıştır. Abraham Lincoln’ün rahatlamak ve güzel uyku için şerbetçiotu yastığı kullandığı söylenir. Günümüzde Almaya’daki sağlık otoriteleri, şerbetçiotu kullanımının “uykusuzluğa ya da anksiyeteye ve uyku bozukluklarına bağlı rahatsızlıklara” iyi geldiğini onaylamaktadır. Faydaları ve yararları uzun zamandır bilinen Şerbetçiotunun anksiyete ve uyku üzerine etkilerini değerlendiren bilimsel araştırmaların birçoğu şerbetçiotunun kediotu ve diğer sakinleştirici bitkilerle harmanlanmasının etkisine işaret eder. Kontrol edilmiş üç çalışma bu karışımın plasebodan daha etkili olduğunu ve benzodiazepinlerle (uyku sorununun ilaçla tedavisi) benzer bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Çalışmaların hiçbirisinde bitkiyi almayı bırakanların tekrardan uykusuzluğa yakalandığına dair bir belirti görülmemiştir.
Menopozda şerbetçi otunun faydaları ve yararları
Şerbetçiotu kullanımı için potansiyel olarak duran bir başka alansa menopoz belirtilerinin içeriğindeki bileşenlerden en az birinin – prenylnaringenin – önemli bir hormonal dönemdeki kadınlarda yapılan 6 haftalık bir çalışmada, standardize edilmiş şerbetçiotu ekstresinin ani ateş, gece terlemesi ve uykusuzluk gibi menopoz döneminde yaşanan sorunların sıklığını azalttığı görülmüştür. Başka bir çalışmada hiyalüronik asit, E vitamini ve şerbetçiotu ektresi içeren bir jelin lokal olarak uygulandığında postmenopozal dönemde vajinal kuruluğu arttırdığı görülmüştür. Şerbetçiotu alışılagelmiş hormon terapilerine ilgi çekici bir alternatif olarak görülebilir, ama uzun dönemli etkilerin anlaşılması için daha fazla araştırma yapılmalıdır.
Şerbetçi otu çayı nasıl hazırlanır, kapsülü var mı?
Birçok rahatsızlıkta faydaları ve yararları bilinen şerbetçiotunu çay olarak olarak kullanmanız mümkün. 1 çay kaşığı şerbetçiotunun strobili (dişi çiçekler) 1 bardak sıcak suya koyun ve 5-7 dakika kadar bekletin. Lezzet vermek için bal katın. Yatmadan 30 dakika kadar önce için. Kapsül olarak da kullanabilirsiniz. Günde 1-3 defa arası 500mg, sıklıkla kediotu köküyle birlikte alınır.
Şuna da göz atmayı unutmayın: Şerbetçiotunun Faydaları, Ne İçin Kullanılır, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Şerbetçi otu yastığı nedir, nasıl yapılır, faydaları neler?
Şifalı bitkiler anlamında yatma zamanı bir bardak takke çiçeği çayı içerken bir şerbetçiotu yastığı yapmak iyi bir uykuyu sağlama alır. Bir bardak kurutulmuş taze şerbetçiotunu pamuğa ya da saten uçkurlu torbacıklı çantaya dökün (el sanatları mağazalarında bulabilirsiniz.) Uçkuru sımsıkı sarın ve sıkıca bağlayın. Yatma zamanı yastık yüzünü altına sokun ve huzurlu bir geceye sokulun.
Oğulotu Hangi Hastalıklara İyi Gelir, Faydaları Neler?
Oğulotunun yapraklarına dokunduğunuzda havayı nanemsi, limoni bir koku kaplar. Koku karşı konulmazdır, özellikle de arılar için. Bu gerçek, cins adına da yansımıştır; Melissa Yunancada bal arısı demektir. Oğulotu bir arı bitkisi olarak 2000 yıldır ekilip biçilmektedir. Dönemlerinin önemli hekimleri olan Dioskorides ve Büyük Pilnius’a göre, Yunanlılar ve Romalılar oğulotunu yiyeceklere lezzet katmanın yanı sıra tıbbi amaçlarla da kullanmışlardır. Ateşi düşürmek için şarabı oğulotuyla birlikte içer ve yaraları ve böcek ısırmalarını tedavi için de ezilmiş yaprakları kullanırlarmış.
Ortaçağ ve Rönesans Dönemi Boyunca Kullanıldı
Yunanlılar oğulotunu araplara tanıtmış olabilir. Araplar bu bitkiyi kalp sorunları ve depresyon tedavisi için ve hafızayı ve zihni güçlendirmek için kullanmıştır. 9. Yüzyılda İmparaor Şarlman bu bitkinin tedavi edici özelliklerinden öyle etkilenmiştir ki tüm manastırların ecza bahçelerinde ekilmesini emretmiştir. Oğulotu, Orta Çağ ve Rönesans boyunca yaraları, sindirim sistemi bozukluklarını tedavi etmek ve anksiyete ve uykusuzluğu gidermek için kullanılmıştır. Bazı tarikatlar oğulotunu özel aromatik sularda kullandı.
Farklı Bitkilerle Harmanlandığında Daha Etkili
Modern bitkisel tıpta oğulotu, kediotu ve şerbetçiotu gibi diğer yatıştırıcı bitkilerle harmanlanır ve anksiyeteyi hafifletmek ve uykuyu teşvik etmek için kullanılır. Yakın zamandaki çalışmalar oğulotunun ikincil belleği ve bilgiyi öğrenme, depolama ve geri getirme yeteneğini güçlendirdiğini göstermiştir. Bu yüzden bitkisel tıp uygulayıcıları, oğulotunu, Alzheimer hastalığı, bunama ve dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu için de tavsiye eder. Yine diğer yandan sindirim sorunları ve hipertroid için kullanılır ve uçuklarda haricen kullanılır.
Peki oğulotu neye iyi geliyor, hangi hastalık ve sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılıyor?
Anksiyete, Stres, Karın Ağrısına İyi Geliyor
Şifalı bitkiler kategorisinde mutluluk verici olarak bilinen ve ballıbabagiller familyasından olan bu bitki stresi ve anksiyeteyi azaltmak için bin yıldır kullanılmaktadır. Avrupalı ve Alman uzmanlar, oğulotunun gerilim, anksiyete ve uyku sorunları için kullanılmasına onay vermektedir. Çocuklar ve yetişkinler ile yapılan çalışmalar, kediotu ile harmanlanmış oğulotunun uykusuzluğu azaltıp uykuyu güçlendirdiğini doğrulamıştır. Alzheimer hastalığına yakalanmış insanlarla yapılan bir araştırmada oğulotu ekstresinin dahili olarak alındığında gerginliği azalttığı ve kavrama yeteneğini güçlendirdiği tespit edilmiştir. Oğulotunun öz yağı, lokal olarak uygulandığında bunama görülen yaşlılarda bile olumlu etkiler yaratmıştır.
Sindirim Sistemi Düzenleyici Olarak Kullanılıyor
Oğulotu aynı zamanda her yaşta sindirim düzenleyici olarak kullanılabilir. Oğulotu sindirim sistemindeki kasları da hafif hafif çalıştırır. Avrupalı ve Alman sağlık uzmanları, küçük çaplı sindirim sistemi spazmlarını düzeltmek, şişkinlik ve gazı gidermek için oğulotunu tavsiye ederler. Anne sütü alan ve karın ağrısı yaşayan 93 bebek üzerinde yapılan bir araştırmada, bir haftalık bir sürede oğulotu, rezene ve sarı papatya harmanı verilen çocukların plasebo verilen çocukların yarısı kadar ağladığı saptanmıştır. Yetişkinlerde yapılan çalışmalarda da diğer bitkilerle harmanlanan oğulotunun hazımsızlığı azalttığı görülmüştür.
Uçuklarda Etkili Olduğu Kanıtlandı
Araştırmaların bir kısmı da oğulotunun dudak uçuğu tedavisindeki rolüne yönelmiştir. Bilim insanları bu bitkinin içeriğinde dudak uçuğu virüsünü engelleyen bazı bileşenler tespit etmişlerdir. Gönüllüler üzerinde yapılan klinik araştırmada günde 3-4 defa uygulandığında oğulotu ekstresinin, uçuk süresini ve şiddetini azalttığı görülmüştür.
Çarkıfelek (Passiflora Incarnata) Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Çarkıfelek otu (Passiflora İncarnata) nedir, ne için kullanılır? Psikolojik rahatlama sağlar mı? Bebeklere verilir mi? Nerede yetişir, nerelerde bulunur?
Doğada yetişen ve sağlık alanında beli başlı faydaları bulunan bitkilerden biri olan çarkıfelek otu geçmişten günümüze bazı sağlık sorunlarının tedavisinde ve rahatlatılmasında kullanılıyor. Şifalı ve yararlı bitkiler alanında kullanımı oldukça yaygın olan çarkıfelek psikolojik rahatsızlıklara iyi gelen, karaciğer rahatsızlıklarını önleyen ve uykusuzluk için kullanılan bitkisel ilaçlar kategorisinde tüketiliyor.
Çarkıfelek bitkisini olduğundan küçük görmek için hiçbir neden yok. Bu çift asmalı bitki, şaşırtıcı ölçüde karmaşık mor renkte büyük yapraklar çıkartır. Çiçekleri, sarı-turuncu renkli, yenebilen ve tatlı sarı renkli meyve özünün içinde yer alan küçük tohumlarla dolu yumurta şeklinde meyveler izler. 1600’lü yılların başında İspanyol Hristiyan misyonerler Güney Amerika’da bu bitkiye rastlandıklarında adını çarkıfelek koydular.
Çarkıfelek Otu Bebeklere Verilir Mi?
Passiflora incarnata’nın anavatanı Birleşik Devletler’in güneyi ve doğusudur. Arkeolojik kanıtlar, Amerikan yerlilerinin Avrupalı göçmenler oraya gelmeden binlerce yıl önce çarkıfelek meyvesini yediklerini gösterir. Şeroke, Houma ve diğer kabileler, yaralanmalarda iltihap kapmamak ve karaciğer rahatsızlıklarını tedavi etmek için çarkıfelek köklerinden yaptıkları ilaçları kullanıyorlardı. Sütten kesilen bebeklere çarkıfelek çayı ve bitkinin kökünden yapılan kulak damlaları veriliyordu. Çarkıfelek ayrıca sinirsel rahatsızlıklarda yatıştırıcı olarak kullanılıyordu.
Çarkıfelek Otu ve Uykusuzluk
İspanyol fatihler, çarkıfelek asmasını uykusuzluk tedavisinde kullanan Orta Amerika’daki Aztekler’den uykusuzluk için kullanıldığı 1900’lü yıllarda uyku sorunlarını tedavi eden ve yatıştırıcı olarak kullanılan reçetesiz ilaçların bileşen maddelerinden biriydi. Ama 1978’te Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi bu bitkiye olan onayını geri çekti. Çarkıfelek, Avrupa’daki yaygınlığını korudu.
Psikolojik Rahatlatma Etkisi
Modern bitkisel tıp uygulayıcıları, çarkıfelek bitkisini uykuya yardımcı ve sinirsel gerginliklere yatıştırıcı olarak kullanır. Çarkıfelek bazı beyin hücrelerinin faaliyetini azaltan bir kimyasalı uyarıp bu şekilde rahatlamayı sağlıyor olabilir. Çarkıfelek asmasının yer üstündeki tüm kısımları, abartılı çiçekleri de dahil, bitkisel ilaçlarda kullanılır.
Şuna da mutlaka göz atın: Çarkıfelek Nasıl Tüketilir? Çarkıfelek Çayı Nasıl Yapılır?
Kava Biberi Ne İçin Kullanılır? Neye İyi Gelir? Faydaları ve Yararları
Kava biberi sera hariç ılıman iklimde yetişmez. Pasifik adalarında geleneksel çok ekinli tarımsal sistemlerde yetişir, muz gibi daha uzun bitkilerin gölgesini sever. Bitki yeterli oranda gölge, rüzgardan korunma, oldukça yüksek sıcaklık ve yüksek nem ister. Humus bakımından zengin, iyi drene edilmiş derin ve gevrek toprağı sever. Havanın ve nemin serbest hareketi esastır. Kava biberi gövde kesikleriyle çoğalır. Kökün tazeyken ağırlığı 4.5-5 kilogram arasındadır, 3 – 4 yıl büyüdükten sonra hasat edilir.
Kava biberi ne için kullanılır? Neye iyi gelir? Faydaları ve Yararları
Güney Pasifik adalarında doğal olarak yetişen kava biberi yüzyıllardır tıbbi ve törensel amaçlarla kullanılmaktadır. 1877 yılında Parke-Davis ilaç şirketi kava biberini batıya tanıtmıştır. Bugün bu bitki daha çok gerginliği anksiyeteyi yatıştırmak için kullanılır. Anksiyete yılda yaklaşık 40 milyon insanı etkilemektedir ve bir insanın hayatında yıkıcı bir etki yaratabilir. Anksiyeteyi yatıştırmanın meditasyon ve nefes egzersizinin yanı sıra benzodiazepinler gibi birçok yolu vardır. Kava üzerinde titiz insan araştırmaları yapılmıştır ve reçetelere yazılan anti-anksiyete ilaçları kadar güçlü olduğu kanıtlanmıştır. Etkilerini onaylayan en az 11 çalışma yayınlanmıştır. Daha küçük çaplı iki araştırma da kava biberinin anksiyeteyi ve asabiyeti azalttığını ve menopoza giren kadınlarda uykuyu teşvik ettiğini kanıtlamıştır. Özetle kava biberi uykusuzluğa, menopoza ve özellikle de anksiyeteye iyi gelir.
Kava biberi nasıl kullanılır?
Kava biberinin yararlarından tam olarak faydalanmak için kava biberini güvenilir bir üreticiden alın ve kurutulmuş ve toz haline getirilmiş kök kısmını ya da suyla hazırlanmış ürünleri kullanın. İyi şirketler çoğu kez çoğu zaman sap ya da yaprak kullanmadıklarını belirtirler.
Kava biberi çayı nasıl yapılır?
1 ya da 2 çay bardağı kava biberi kökünü 1 bardak suyun içinde 10 dakika boyunca yavaş yavaş kaynatın. Süzün. Günde bir bardak tüketerek kava biberi faydalarından yararlanın.
Kava biberi zararlı mı? Yan etkileri var mı?
Kava biberi kullananlar karaciğer problemiyle ilgili yorgunluk, karın ağrısı, kusma, koyu idrar, solgun renkli dışkı ya da göz veya deri sararması gibi belirtiler ortaya çıktığında doktora başvurmalıdır. Kava biberi hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlar ile 18 yaş altı bireylere önerilmez.
Kava biberinin etkileri üzerine çok az soru işareti varken güvenli olup olmadığı ile ilgili sorular vardır. İngiltere ve birçok Avrupa ülkesinde karaciğere zarar verdiği gerekçesiyle yasaklanmıştı. Kava biberi kullananların laboratuvar sonuçlarında karaciğer belirtileri veren bazı durumlar ortaya çıkmıştır. Bu tip vakaların oranı İngiltere’de ve Avrupa’da çok düşüktür, bazı düzenleyici kurumlarsa riskin daha fazla olduğunda karar kılmışlardır. Gıda ve İlaç Dairesi olası durumları hemen rapor etmeleri yönünde doktorları uyarmış olsa da kava biberi İngiltere’de satılmaktadır.
Şerbetçiotunun Faydaları, Ne İçin Kullanılır, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Şifalı otlar arasında en bilindik olanlardan biri de şerbetçiotudur. İşte yüzyıllar boyunca tıbbi amaçlarla da kullanılan şerbetçi otunun faydaları ve yararları…
Faydaları ve yararları yüzyıllardır bilinen Şerbetçi otu, doğal yaşam alanı Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Amerika olan, solgun yeşil renkli koni şeklinde meyveleri olan dayanıklı ve kıvrımlı asmalı bir bitkidir. Biraya kattığı tat ve aroma nedeniyle en iyi bira üreticileri ve bira severler tarafından bilinir. Şerbetçi otu aslında biraya kattığı keskin ama hoş tat nedeniyle daha da değer kazanmıştır. Romalılar şerbetçi otunun taze filizlerini kuşkonmaz gibi yerlerdi, bu alışkanlık 20.yüzyıla kadar Britanya adalarında da devam etti.
Uykusuzluk ve Ağrılara İyi Geliyor
Romalı hekim Büyük Plinius şerbetçi otunun faydalarını ve yararlarını keşfettikten sonra söğüt kurdu anlamına gelen Lupus salictarius olarak adlandırılmıştır. Bunun nedeni bu bitkinin, kurdun koyunu boğması gibi, diğer bitkilerin etrafına dolanması ve onları boğmasıydı. Bitkinin tür adı olan lupuslus, Latincede “küçük kurt” anlamına gelir. Şerbetçi otları Avrupa’da ve Kuzey Amerika’daki yerliler tarafından tıbbı amaçlarla kullanıldı. Günümüzde bitkisel tıptaki en önemli değeri yatıştırıcı ve doğal bir sakinleştirici olmasıdır. Şerbetçiotu yüzyıllar boyunca birçok tıbbi amaçla kullanıldı. Birçok Amerikan yerli kabilesi bu bitkiyi ağrı kesici ve uykusuzluk sorunu için kullandı.
Şerbetçi otu ne için kullanılır, etkileri neler, hangi hastalıklara iyi gelir?
Şerbetçi otu faydaları ve yararlarıyla yüzyıllar boyunca çeşitli rahatsızlık ve hastalıklarda bitkisel tedavi olarak kullanım alanı bulmuştur. Modern bitkisel tıpta şerbetçi otu yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliğiyle değer bulur. Yastığın altına küçük bir torba içinde kurutulmuş şerbetçi otu konulduğunda uykusuzlukla mücadele edilebilir. Şerbetçi otundan yapılan çaylar sinirsel gerginliği hafifletmede işe yarar. Şerbetçi otunun keskin tadının sindirimi güçlendirdiği ve canlandırdığı düşünülür ve hassas bağırsak sendromuyla ilişkili sindirim bölgesindeki kas spazmlarını hafifletebilir. Bazı kadınlar tarafından göğüs büyütmek amAcıyla da denenmektedir. Krem şeklinde uygulanabileceği gibi şerbetçi otu çayı da faydaları için sıklıkla kullanılmaktadır.