
Toplumda sıkça görülen boğaz rahatsızlıklarından bir tanesi de farenjit yani boğaz ağrısı olarak öne çıkıyor. Peki çok sıkça karşılaşılan hastalıklardan biri olan farenjit nedir, nasıl ortaya çıkar, sebepleri, belirtileri ve bulguları neler? Akut farenjit ve kronik farenjit arasındaki farkları neler?
Farenjit kısaca tanımlanacak olursa boğaz ağrısı olarak tanımlanabilir. Boğaz ağrısı, anjin olarak da bilinir. Basit bir gribal enfeksiyondan ciddi bir hastalığa kadar çeşitli nedenleri vardır. Boğaz ağrısının nedenleri şunlardır: Bademcik iltihapları, farenjit, öpücük hastalığı, kimyasal maddelerin solunması, kirli hava, kuru hava, mide reflüsü, sigara kullanımı, saman nezlesi, katı gıdaları tam çiğnemeden yutmak ve tümörler. Bu bölümde boğaz ağrısının diğer bir sık nedeni olan farenjit hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir.
Akut Farenjit ve Kronik Farenjit Neden Olur? Sebepleri Neler?
Ağız ve burun boşluğunun arkasında, boğazın yutak kısmı bulunmaktadır. Yutağın iltihaplanmasına farenjit denir. Íki tür farenjit vardır. Bunlardan yeni başlamış ve şiddetli belirtileri olan farenjit türü akut farenjittir. Uzun süredir olup şiddetli belirtileri olmayan müzmin, süreğen farenjit ise kronik farenjit olarak bilinir. Akut farenjit sıklıkla mikrobiktir. Bu mikroplar genelde virüslerdir, daha nadir olarak da bakterilerdir. Boğazı tahriş eden kimyasal maddelerin (çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi) yutulması, solunması akut farenjite sebep olur. Kronik yani müzmin farenjite sigara, alkol kullanımı, kirli hava, kuru hava, tozlu ortamlar, mide reflüsü, burun tıkanıkları, aşırı soğuk ve sıcak içecekler, geniz akıntısı, diş iltihabı sebep olur. Özellikle öğretmenler sürekli konuşmak zorunda kaldıklarından kronik farenjite meyillidir. Kronik farenjit aynı zamanda öğretmen hastalığı olarak da bilinir.
Farenjit Belirtileri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
Boğaz ağrısı, ateş, öksürük boğazda kuruluk, yanma veya kaşını hissi, yutkunmada zorluk, ses kısıklığı, halsizlik, burun akması, baş ağrısı gibi şikayetler olur. Genellikle bademcik iltihabı eşlik eder. Kronik farenjitte ise akut farenjitin aksine ateş, halsizlik ve kırgınlık gibi şikayetler çok az görülmektedir. Boğaz ile ilgili şikayetler daha hafif olup uzun süredir devam etmektedir.
Muayenede boğaz kızarıklığı görülür ve geniz akıntısı vardır. Ateş yüksek çıkar ve boyun bölgesindeki lenf bezlerinde şişme tespit edilir. Tanı konması için herhangi bir tetkike ihtiyaç yoktur fakat farenjite sebep olabilecek başka bir hastalık olabileceği söz konusuysa örneğin sinüs filmi gibi farklı tahliller yapılması istenebilir. Durumun ciddiyetine ve farenjitin sebeplerine göre farenjit tedavisinde uygulanacak ilaçlar da değişiklik gösterebilir.