Kalp ağrısı, angina pektoris nedir, neden olur, belirtileri ve tedavisi

Kalp ağrısı (angina pektoris) ne demek, belirtileri neler, angina pektoris tehlikeli midir, angina pektoris ne kadar sürer? Angina pektoris nasıl anlaşılır, angina pektoris nasıl bir ağrı? Angina pektoris kaç dakika sürer, dinlenmeyle geçer mi, tedavisi var mı? Nasıl tedavi edilir, kullanılan ilaçlar neler?

Kalp ağrısına angina pektoris ismi verilir. Stres, spor gibi kalbin işlevinin arttığı durumlarda kalbin oksijen ihtiyacı artar. Normal şartlar altında oksijen ihtiyacı sorunsuz karşılanır. Kalbin oksijen ihtiyacının yeterli oranda karşılanmaması durumunda ise kalp ağrısı yani angina pektoris ortaya çıkar.

Kalbin yeterli oksijen almaması sonucunda kalp dokusunda iskemi adı verilen, yetersiz oksijenlenmeye bağlı değişiklikler meydana gelir. Bu değişikliğe bağlı salgılanan bazı maddeler kalpteki sinirleri uyarır, beyne sinyal gider ve kalp ağrısı ortaya çıkar. Kalbi besleyen koroner damaların daralması, aşırısı stres, soğuk hava ve sigara içimine bağlı ani daralmalar kan akışını, dolayısıyla oksijenlenmeyi azaltır. Kansızlık ya da kan yoğunluğunun artması, şişmanlık, şeker hastalığı, kolestrol yüksekliğinde kalbinde beslenmesi bozulur. Çarpıntı, kanamalar, aort damarı darlıkları, aort damarı yetmezlikleri, tansiyon yüksekliği, doğuştan gelen kalp damar rahatsızlıkları, guatr, kalbi besleyen koroner damarlardaki kanın azalmasına sebep olur. Akciğer hastalıklarında kana yeterli oksijen geçemediği için kalp ağrısına neden olabilir.

Kalp ağrısının en sık nedeni, kalbi besleyen koroner damarların daralmasıdır. Koroner arterlerde damar sertliği sonucu damar lümeninde daralmalar olur ve daralmalar sonucunda kanın geçişi azaları.

Kalp Ağrısı (Angina Pektoris) Belirtileri

Peki kalp ağrısı yani angina pektoris belirtileri neler, belirtiler nasıl ve ne zaman ortaya çıkar, nasıl anlaşılır, nasıl bir ağrıdır? Yürüme, merdiven ve yokuş çıkma gibi hareketler esnasında yanıcı, batıcı ve sıkıştırıcı ağrılar olması en yaygın ve sıkça karşılaşılan belirtilerdir. Bu keskin göğüs ağrısı çene, diş, omuz, sırt ve sol kola yayılım gösterebilir. Bazen mide yanması ve bulantı şeklinde de hissedilebilir. Mide ağrısı şeklinde olanlar hazımsızlıkla karıştırılabilir. Hasta, hareketi bırakıp dinlenince ağrısı geçer. Ağır yemekler, soğuk hava, heyecanlanma, sigara içmek de kalp ağrısını başlatabilir. Ağrıya tansiyon yüksekliği, terleme, bulantı, kusma, çarpıntı ve nefes darlığı da eşlik edebilir.

Kanda kolestrol ve trigliserid düzeyleri değerlendirilir. Kötü kolesterolün damar duvarlarında hasar yapmasını engelleyen iyi kolesterol yani HDL mutlaka değerlendirilmelidir. Özellikle ailesel erken yaşta ölüme neden olan kalp krizi riski, HDL düşük olanlarda daha fazla olmaktadır. Damar sertliğine neden olacak şeker, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı vb. bulgulara göre tahliller yapılır.

Kalp şeridi, yani EKG, istirahat halindeyken normal çıkabilir. Eforla birlikte değerlendirildiğinde kalp kasının beslenmediğine dair bulgular görülebilir. Akciğer hatalıklarını atlamamak için akciğer röntgeni çekilerek akciğerlerin durumu kontrol edilir. Miyokard perfüzyon sintigrafisi, ekokardiyografi, anjiyografi de yapılan incelemeler arasındadır.

Benzer şekilde göğüs ağrısı yapabilecek mide rahatsızlıkları, reflü, yemek borusu iltihabı, sol omuz eklem hastalıkları, kalp kası iltihapları yapılan incelemeler ile kalp damar hastalığından ayrılır.

Şu yazıya da göz atabilirsiniz: Kalp yetmezliği belirtileri

Angina Pectoris nasıl seyreder?

Angina pektoris nasıl ilerler, nasıl seyreder? Angina pektoris 4 derece olarak sınıflandırılır.

  • 1. derece

Ani psikolojik veya fiziksel stres sırasında göğüs ağrısı, ancak yürüme veya merdiven çıkma gibi günlük aktiviteler sırasında ağrı olmaz.

  • 2. derece

Hızlı koşma, yokuş çıkma ve yemek yedikten sonra merdiven çıkma gibi çok fazla efor sırasında soğuk algınlığı veya psikolojik stres ile bağlantılı göğüs ağrısı.

  • 3. derece

Normal yürüme veya giyinme gibi hafif fiziksel efor durumunda dahi göğüs ağrısı oluşur.

  • 4. derece

Dinlenirken veya en ufak fiziksel efor sırasında bile göğüs ağrısı meydana gelir.

Kalp Ağrısı (Angina Pektoris )Tedavisi ve Angina Pektoris Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Peki kalp ağrısı yani angina pektoris tedavisi nasıl yapılır, tedavide hangi ilaçlar kullanılır?

Doğru beslenme, kilo kontrolü, düzenli egzersiz ve sigarayı bırakmak kalp ağrısı yani angina pektoris konusunda ilk yapılması gerekenlerdir. Ani oluşan kalp ağrısı için dilaltı ve sprey şeklinde nitrogliserin gibi ilaçlar kullanılır. Sonraki atakların önlenmesi için beta blokerler (propranolol, metoprolol vb.), kalsiyum antagonistleri (diltiazem, nifedipin, amlodipin bv.) ve uzun süreli etki sağlayan nitratlar kullanılır. Kalp ağrısında söz konusu bu ilaçlar tek başına ya da kombinasyon şeklinde kullanılabilir. Kanın pıhtılaşmasını azaltan aspirin benzeri ilaçlar tedaviye eklenir. Kolestrol yüksekliği, damar duvarlarında sertleşmeye neden olan plakların birikimine neden olacağı için uygun kişilerde statin grubu ilaçlara başlanır.

Kalp ağrısı durumunda yine varsa tansiyon yüksekliği, kalp yetmezliği, ritim bozuklukları, tedavi edilir. Kalbi besleyen koroner damarlardaki darlık ileri derecede ise, koroner anjiyoplasti (balon), stent uygulamaları yapılır. Tedaviye cevap vermeyen olgularda koroner bypass ameliyatı düşünülebilir. Tedavi yapılmadığı takdirde ciddi ritim bozuklukları, kalp krizi ve ani ölümler görülebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi giriniz