Takke çiçeğinin faydaları ve tedavi amaçlı kullanımı.

Dünya üzerinde çok sayıda türü bulunan ancak genel olarak Kuzey Amerika ve Çin olmak üzere iki genel kategoride yer alan Takke çiçeği geçmişte olduğu gibi günümüzde de belli başlı sağlık sorunlarında tavsiye edilen ve tıbbi olarak kullanılan bitkiler arasında yer alıyor. Peki takke çiçeği bitkisi formları ve takke çiçeği çayı hangi rahatsızlıklara ve sağlık sorunlarına iyi geliyor? Takke çiçeği uykusuzuluk, baş ağrısı, fibromiyalji ve anksiyetede işe yarıyor mu? İşte Takke çiçeği bitkisinin geçmişten günümüze tıpta bitkisel tedavi olarak kullanımı, faydaları ve yararları…

Takke Çiçeği Bitkisi ve Tıpta Kullanımı

Amerikan takke çiçeği, ballıbabagiller familyasına ait ve anavatanı Kuzey Amerika olan bir bitkidir. Genel ve bilimsel adları, takke çiçeğinin görüntüsüne dair fikir verebilir. İsmi, ortaçağda askerlerin giydiği miğferlere benzeyen tepeli ve mor-pembe-beyaz renkli çiçeklerinden esinlenerek konulmuştur.

Takke çiçeği mütevazi bir bitki olup bitkisel tıbbi olarak tıpta kullanımı Amerikan yerlileriyle başlar. Bazı kabileler adet döngüsünü kolaylaştırmak için takke çiçeği bitkisi çayını içmişlerdir. Amerika’ya göç eden yerlilerden bitkileri öğrendiklerinde bitkileri genellikle yerlilerin kullandıkları amaçlarla kullanmaya devam ettiler. Ama takke çiçeği bitkisi için durum böyle olmadı. Amerikan halk kültüründe takke çiçeği sinirleri yatıştırıcı bir tonik olarak kullanılmıştır.

Hangi Rahatsızlıklara ve Hastalıklara İyi Gelir

Takke çiçeğinden hazırlanan bitkisel ilaçlar ishal, böbrek rahatsızlıkları, göğüs ağrılarına iyi gelir ve doğumdan sonra plasentayı çıkarmak için kullanılırdı. Takke çiçeği bitkisi çayı ateş düşürmek, sinirleri yatıştırmak ve anksiyeteyi kontrol altına almak için kullanılmıştır. 1770’li yıllarda kuduz tedavisi için de kullanıldığı bilinmektedir.

Takke çiçeği yaygın olarak kullanılan bir bitki olmaya devam etti ve Amerikan tıbbında 1900’lü yıllara kadar sinirsel gerginliğe, uykusuzluğa, şizofreni gibi zihinsel hastalık ve rahatsızlıklara iyi gelen bitkiler arasında önemli bir yer buldu. Modern bitki uzmanları ve natüropatlar takke çiçeğini sinirsel gerginlik, anksiyete, uykusuzluk ve kas gerginliğine iyi gelen bitkiler kategorisinde tavsiye etmeye başladılar. Diğer yandan strese dayalı baş ağrısı, fibromiyalji ve anoreksiya nevroza yani yeme bozukluğu için de kullanıldı. Ayrıca aşırı alkol kullanımından uzaklaşan kişiler için de faydalı olarak görüldü.

Şu yazıya da göz atabilirsiniz: Takke Çiçeği Neye İyi Gelir? Tedavi Amaçlı Kapsül, Tentür ve Çayı Nasıl Kullanılır?

Takke Çiçeği Bitkisi Türleri

Scutellaria cinsinin dünya genelinde 350 türü vardır. Bunların 100 kadarı Kuzey kutup dairesinde Güney Amerika’nın güney kıyılarına kadar yayılmıştır. Avrupa ve Asya’nın kuzeyinde türlerin çoğu bulunabilir. Kuzey Amerika’da yetişen S.lateriflora bitkisel tıpta kullanılır. Çin takke çiçeğinin kökleri geleneksel bir ilaç olan huangqi yapımında kullanılır. Amerikan takke çiçeği, 30-90 cm arasında boylanabilen, oval ya da mızrak şeklinde karşılıklı yaprakları olan, boyu 30-60 cm’ye ulaşabilen çok yıllık bir bitkidir ve yaprakların altında bezeye benzeyen siyah noktalar vardır.

Takke Çiçeğinin Yetiştiği Bölgeler

Kuzey Amerika takke çiçeği genellikle bitki bahçelerinde yetiştirilmez. Zengin, nemli ve asidik toprakları sever, tohum ya da kesilmiş parçalarla çoğalır. Yapraklar ve gövde takke çiçeğinin ticari olarak kullanılan kısmıdır. Ticari talebin büyük kısmı yabani takke çiçeklerinin hasadından elde edilir. Pasifik’in Kuzeybatısı’nda da sınırlı bir hasat yapılır.

Çin takke çiçeği soğuk iklimlerde güneş ışığını, sıcak iklimlerde gölgeyi seven, iyi kurulanmış kumlu ya da çakıllı araziden hoşlanan, kuraklığa dayanıklı çok yıllık bir bitkidir. Tohumla çoğalır. Çiçekleri, Kuzey Amerika takke çiçeğininkinden daha gösterişlidir ve bitki bahçesi için daha uygun ve arzu edilir bir bitkidir. Batı bahçeciliğinde kayalık bahçelerde örnek olarak yetiştirilir. Şansi ve Hebei eyaletlerinde bitkinin kökü ticari amaçla bol miktarda üretilir; bitkinin kökleri Çin’deki tıbbi amaçlarla 2000 yıldır yetiştirilmektedir. Kökler 3 ya da 4 yıllık büyümeden sonra ilkbaharda hasat edilir, ardından %50 oranında kurutulur. Derisi soyulur ve kök tamamen kurutulur.

https://belirtilerifaydalari com/takke-cicegi-bitkisi-nedir-hangi-rahatsizliklara-ve-hastaliklara-iyi-gelir/ | takke cicegi |

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi giriniz