Toplum genelinde taşikardi yani bilinen adıyla çarpıntı sıkça rastlanılan bir durum. Birçok insan taşikardi sıkıntısı çekmekle birlikte bazıları bunu önemserken bazıları ise herhangi bir sorun teşkil edene kadar bunu önemsemez. Bir diğer yandan ise her çarpıntı taşikardi de değildir anca kalp çarpıntısı belli sebepler ile her yaşta ortaya çıkabilir.

Peki taşikardi yani bilinen adıyla çarpıntı nedir ve ne zaman ortaya çıkar? İlaçlar kalp çarpıntısı yapar mı? Kalp atım hızı ne kadar olduğunda bu taşikardi anlamına gelir?

Taşikardi – Çarpıntı Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Normal kalp hızı dakikada 60-100 arasında seyretmektedir. Kalp atım hızının 100’ün üzerine çıkmasına taşikardi denir. Kişi, çarpıntı olarak ifade eder. Bazen nabız artışı olmadan çarpıntı hissedilebilir, bunun ayrımı yapılmalıdır. Normalde sinüs düğümü her atım için elektrik uyarısı gönderir. Kalbin doğal pili olan sinüs düğümü dediğimiz bölgedeki hücrelerin aşırı uyarılması sonucu atım sayısı artar. Buna sinüs taşikardisi denir.

Kalbin karıncıklarından (ventrikül) kaynaklanan taşikardiye ventriküler taşikardi, kulakçıklardan (atrium) kaynaklanana atriyal taşikardi denmektedir. Çarpıntı, kalp atımlarının hasta tarafından hissedilmesidir. Ancak her çarpıntı taşikardi değildir. Çarpıntı hissedilmesi kalp atım sayısının düşmesi ve fazladan ekstra atımların olduğu durumlarda da olur.

Kalp Çarpıntısı Hangi Yaşlarda Sık Görülür?

Taşikardi belli sebeplerle her yaştan kişide görülebilir. Çarpıntı her yaşta oluşabilir. Daha önceden kalp hastalığı olanlarda ventriküler ve atriyal çarpıntılar daha sık görülmektedir. Koşmak, heyecanlanmak, korkmak, alkol, sigara, kafeinli içecekler, adet dönemleri, ateş, kansızlık, tansiyon düşmesi, ağrı, soğuk algınlığı ve ağrı kesici ilaç kullanımı gibi durumlarda kalp atım sayısı artabilir. Nedeninin ortadan kalkması ile atım sayısı normale döner. Doğuştan olan kalp hastalıkları, tansiyon hastalığı, kalp damarların-da darlık olması, kalp yetmezliği, kalp iltihaplanması, guatr, bazı ilaçlar (salbutamol gibi astım ilaçları, zayıflama ilaçları, amitriptilin vb), kanda elektrolit dengesizlikleri taşikardiye neden olur. Bazen sebep bulunamaz. Panik atak hastalığında da çarpıntı görülür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi giriniz