Toplumda çok yaygın olarak görülen hemoroid (basur) hastalığı için çeşitli tedavi yöntemleri mevcut. Bunlar arasında tavsiye olarak öne çıkanlardan bir tanesi oturma banyosu. Oturma banyosu yönteminde ılık suda 15 dakika kadar oturulur. Hemoroid sorunu yaşayanlara sıkça tavsiye edilen bir yöntemdir. Diğer yandan makattan kullanılan fitil veya kremler, ağızdan alınan tabletler de basur tedavisinde kullanılan yöntemler arasında yer alır.

Hemoroid sorunu yaşayan hastalara cerrahi müdehale de yapılabilmektedir. Yapılacak olan cerrahi müdehale ile hemoroidal damarlar çıkarılabilir. Bant ligasyonu yöntemi ile hemoroidal damarlar boğulur. Ayrıca kan damarlarının yakılması, lazerle damarları küçültme gibi tedaviler de var.

Hemoroid için diyet ve bol lifli beslenme uygulaması

Hemoroid tedavisinde ve takibinde diyet uygulamalarının yeri önemlidir. Yüksek oranda lifli gıda içeren meyve, sebze ve tam tahıl ürünlerinin tüketilmesi, dışkının hacimli ve yumuşak olmasını sağlayarak hemoroidin düzelmesine yardımcı olur.

En az iki litre ve çoğunluğu su olacak şekilde sıvı tüketilmelidir. Alkol ve kafeinli içecekler çay, kahve vb. idrar çıkışını arttırıp sıvı kaybına neden olacağı için dışkının sertleşmesine neden olur ve bu yüzden ya hiç tüketilmemeli ya da limitli tüketilmelidir.

Erkekler için günlük 38 gram, kadınlar için günlük 25 gram lif alınması önerilmektedir. Gıdalarla yeterince lif tüketemeyenler için eczanelerden alınabilecek lif içeren destekler yararlı olabilir. Lifli destekleri kullananlar en az 2 litre su içmelidir, bol su içilmediği takdirde kabızlık artabilir ve bu da hemoroidi kötüleştirebilir.

Hemoroidde nelere dikkat etmek gerekiyor?

Hemoroid – basur sorunu yaşayan hastalar yaşam tarzlarında bazı değişikliklere giderek durumu kontrol altına alabilirler.

Aşırı ıkınmak ve nefesi tutmak

Makat ve toplardamar üzerinde basıncı arttırıp hemoroidi arttırabilir, dışkının bu bölgeyi daha da zedelemesine sebep olabilir. Diğer yandan iç hemoroidlerin dışarı çıkmasına da neden olabilir, dikkat edilmesi gerekir.

Ağırlık kaldırılması ve sigara

Aşırı ağır yüklerin kaldırılması karın içi basıncı arttırarak hemoroide neden olabilir. Sigara içilmesi bronşite ve öksürüğe neden olup dolaylı yoldan hemoroide sebebiyet verebilir. Şişmanlık hemoroide neden olabileceği için beslenme ve egzersiz programı ile kilolar kontrol altına alınmalıdır.

Tuvalette uzun süre oturmak

Tuvaletler okuma odası veya video izleme odası olarak kullanılmamalı, uzun süre tuvalette oturulmamalıdır. Uzun süre tuvalette oturmak makattaki toplardamarlar üzerinde basıncı arttırıp hemoroide neden olur.

Uzun süre ayakta durmak veya uzun süre oturmak

Yine hemoroid üzerinde basıncı arttırabilir. Kişi uzun süre oturmak zorundaysa bir simit üzerine oturabilir.

Spor ve hemoroid

Hareket etmek ve orta derecede egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini düzenleyip kabızlık ve hemoroidin azalmasını sağlar. Yürümek, bisiklete binmek, koşmak gibi egzersizler strese karşı da yardımcı olur ve hemoroide karşı etkilidir.

Ilık su uygulaması

Günde 2-3 defa ılık suya 10-15 dakikalık oturma banyoları yararlıdır. Makat bölgesinin her gün ılık suyla nazikçe yıkanması ve ılık sıcaklıkta saç kurutma makinesi ile kurutulması yararlıdır. Sabun şart olmayıp yakınmaları arttırabilir. Alkollü veya parfümlü temizlik maddeler kullanılmamalı, kuru tuvalet kağıdı yerine ıslak olanlar tercih edilmelidir.

Buz torbası uygulaması

Şişlik fazla ise günde 4-5 defa beze sarılmış buz torbaları 10-15 dakika uygulanabilir. Buz doğrudan temas ettirilmemeli, ince beze sarılmamalıdır. Uzun süre ishal yapıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar kısa vadede işe yararken uzun vadede bağırsak tembelliğini arttıracağından kabızlık ve basur için olumsuz etki eder.

Hemoroid (Basur) Nedir? Hemoroid Sebepleri, Belirtileri ve Şikayetler

Basur İçin Bitkisel Çözüm, Basura İyi Gelen Bitki Çayları

Hemoroid – Basur İçin Bitkisel Tedavi: Kompres ve Banyo Uygulamaları

Hemoroid (Basur) Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir? Hemoroide İyi Gelen Bitkiler ve Yiyecekler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi giriniz